Lekka i ładnie się prezentuje
Składniki
- 100 g wędzonego łososia
- 50 g prosa ( może być kasza gryczana albo jaglana)
- 250 g kalafiora ( tylko białe " kwiaty")
- 150 g zielonego groszku ( może być z puszki)
- 125 ml mleka
- 1/2 cebuli
- 1pęczek pietruszki
- 1jajko
- 3 łyżki stoł. panierki ( tarta bułka)
- 1 pęczek warzyw do zupy
- 1 l wody
- 3 łyżeczki bulionu w proszku
- szczypta kurkumy
Pełnowartościowa recepta. Trochę droga
Wartości odżywcze na osobę
- 670 kJ/ 160 kcal
- 10 g białka
- 3 g tłuszczu
- 22 g węglowodanów
Przygotowanie: 1 godz.
Przyrządzanie
Proso ( kaszę) zalać wrzątkiem i gotować w małej ilości wody ( ok. 125 ml) 15 min. Wlać mleko i gotować następne 5 min. Garnek zdjąć z płyty i trzymać pod przykryciem 5 min. Następnie odcedzić ( najlepiej przez sito). Łososia i cebulę pokroić ( nie z
a drobno), zmiksować razem z pietruszką ( 2 gałązki) i ugotowanym prosem ( kaszą). Wymieszać z jajkiem, tartą bułką i kurkumą. Warzywa do zupy umyć, drobno pokroić i zagotować w bulionie, dołożyć kalafior i zielony groszek. Uformować klopsiki i włożyć do gotującego wywaru. Gotować na małym ogniu ok. 15 min. Resztę pietruszki drobno posiekać i dodać do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz