wtorek, 12 marca 2013

Zupa warzywna z klopsikami z łososia

 Lekka i ładnie się prezentuje




Biały talerz z zupą warzywną, w której pływają klopsiki

Składniki


  • 100 g wędzonego łososia
  • 50 g prosa ( może być kasza gryczana albo jaglana)
  • 250 g kalafiora ( tylko białe " kwiaty")
  • 150 g zielonego groszku ( może być z puszki)
  • 125 ml  mleka
  • 1/2 cebuli
  • 1pęczek pietruszki
  • 1jajko
  • 3 łyżki stoł.    panierki ( tarta bułka)
  • 1 pęczek warzyw do zupy
  • 1 l wody
  • 3 łyżeczki bulionu w proszku
  • szczypta kurkumy


Pełnowartościowa recepta. Trochę droga

Wartości odżywcze na osobę
  • 670 kJ/ 160 kcal
  • 10  g białka
  •   3  g tłuszczu
  • 22 g  węglowodanów

Przygotowanie: 1 godz.


Przyrządzanie


Proso ( kaszę) zalać wrzątkiem i gotować w małej ilości wody ( ok. 125 ml) 15 min. Wlać mleko i gotować następne 5 min. Garnek zdjąć z płyty i trzymać pod przykryciem 5 min. Następnie odcedzić ( najlepiej przez sito). Łososia i cebulę pokroić ( nie z
a drobno), zmiksować razem z pietruszką ( 2 gałązki) i ugotowanym prosem ( kaszą). Wymieszać z jajkiem, tartą bułką i kurkumą. Warzywa do zupy umyć, drobno pokroić i zagotować w bulionie, dołożyć kalafior i zielony groszek. Uformować klopsiki i włożyć do gotującego wywaru. Gotować na małym ogniu ok. 15 min. Resztę pietruszki drobno posiekać i dodać do zupy.


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz