Masło i creme fraiche chronią rybę przed wyschnięciem
Składniki
- 1 sandacz ok. 1 kg ( wypatroszony i oczyszczony, ale z głową)
- 1 łyżeczka soli
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek trybuli (świerząbek bulwiasty)
- 2 ziemniaki
- 1 pęczek koperku
- 200 g creme fraiche
- 4 łyżki stoł. masła
- 250 ml wywaru warzywnego ( może być w proszku)
- sok z połówki cytryny
- szczypta białego mielonego pieprzu
Znana recepta. Trochę droga
Wartości odżywcze na osobę
- 2320 kJ/ 555 kcal
- 51 g białka
- 31 g tłuszczu
- 15 g węglowodanów
Gotowanie: 35 min.
Przyrządzanie
Sandacza dobrze umyć i osuszyć. Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny ( wewnątrz i zewnątrz). Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Ząbek czosnku obrać i posiekać, posolić i rozgnieść. Trybulę obmyć, osuszyć i drobno posiekać.
Masło roztopić i wymieszać z czosnkiem i trybulą. Ziemniaki obrać. Wywar warzywny zagotować. Sandacza nafaszerować ziemniakami ( pozwalają zachować kształt ryby) i posmarować mieszanką masła z trybulą i czosnkiem.Włożyć rybę do piekarnika na 35 min. Po 10 min. polewamy rybę gorącym wywarem. Następnie po 25 minutach smarujemy ją creme fraiche. Koperek obmyć, osuszyć, usunąć łodygi i drobno posiekać. Sandacza wyjąć z piekarnika, wyłożyć na półmisek, polać sosem z pieczenia i posypać koperkiem. Serwować z ciepłą bagietką czosnkową. Jako przystawka- młode liście szpinaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz