czwartek, 21 marca 2013

Sandacz pieczony


Masło i creme fraiche chronią rybę przed wyschnięciem



sandacz na półmisku na liściach szpinaku

Składniki


  • 1 sandacz ok. 1 kg ( wypatroszony i oczyszczony, ale z głową)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek trybuli (świerząbek bulwiasty)
  • 2 ziemniaki
  • 1 pęczek koperku
  • 200 g creme fraiche
  • 4 łyżki stoł. masła
  • 250 ml wywaru warzywnego ( może być w proszku)
  • sok z połówki cytryny
  • szczypta białego mielonego pieprzu

Znana recepta. Trochę droga

Wartości odżywcze na osobę
  • 2320 kJ/ 555 kcal
  •      51 g białka
  •      31 g tłuszczu
  •      15 g węglowodanów
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 35 min.


 Przyrządzanie


Sandacza dobrze umyć i osuszyć. Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny ( wewnątrz i zewnątrz). Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Ząbek czosnku obrać i posiekać, posolić i  rozgnieść. Trybulę obmyć, osuszyć i drobno posiekać.
Masło roztopić i wymieszać z czosnkiem i trybulą. Ziemniaki obrać. Wywar warzywny zagotować. Sandacza nafaszerować ziemniakami ( pozwalają zachować kształt ryby) i posmarować mieszanką masła z trybulą i czosnkiem.Włożyć rybę  do piekarnika na 35 min. Po 10 min. polewamy rybę gorącym wywarem. Następnie po 25 minutach smarujemy ją creme fraiche. Koperek obmyć, osuszyć, usunąć łodygi i drobno posiekać. Sandacza wyjąć z piekarnika, wyłożyć na półmisek, polać sosem z pieczenia i posypać koperkiem. Serwować z ciepłą  bagietką czosnkową. Jako przystawka- młode liście szpinaku.



























 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz