niedziela, 24 marca 2013

Avocado faszerowane łososiem


Orginalne, smaczne i bogate w witaminy


Połówki avocado wypełnione farszem z łososia, jajek i kaszy

Składniki

  • 50 g prosa ( może być kasza gryczana albo jaglana)
  • 100 g zielonego groszku
  • 50 ml mleka
  • 2 jajka ( ugotowane na twardo)
  • 50 g łososia wędzonego ( plastry)
  • 2  dojrzałe avocados
  • 1  łyżka stoł. oleju słonecznikowego
  • 1  łyżka stoł. soku z cytryny
  • 1  łyżka soł. śmietany
  • 1  łyżka stoł. pokrojonego szczypiorku
  • 1  łyżka stoł. posiekanej pietruszki
  • Sól. biały pieprz, przyprawka ( np: ziarenka smaku, vegeta)

Zabiera trochę czasu.

Wartości odżywcze na osobę
  • 1695 kJ/ 405 kcal
  •      11 g białka
  •      32 g tłuszczu
  •      17 g węglowodanów
Przygotowanie: 30 min.

Przyrządzanie


Proso ( kaszę) zalać 250 ml osolonej wody ( 1/2 łyżeczki soli) i gotować pod przykryciem 10 min. Dodać groszek i mleko wsypać trochę przyprawki i dusić na małym ogniu dalsze 10 min. Odcedzić. Jajka obrać ze skorupki i pokroić w plasterki, Płatki łososia pokroić w cienkie paski. Avocado przciąć na pół, usunąń pestki i łyżeczką wybrać trochę miąższu ze środka. Wymieszać wybrany miąższ z jajkami, łososiem i ugotowaną z groszkiem kaszą. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.  Wypełnić avocado farszem. Smacznego!   

  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz