Orginalne, smaczne i bogate w witaminy
Składniki
- 50 g prosa ( może być kasza gryczana albo jaglana)
- 100 g zielonego groszku
- 50 ml mleka
- 2 jajka ( ugotowane na twardo)
- 50 g łososia wędzonego ( plastry)
- 2 dojrzałe avocados
- 1 łyżka stoł. oleju słonecznikowego
- 1 łyżka stoł. soku z cytryny
- 1 łyżka soł. śmietany
- 1 łyżka stoł. pokrojonego szczypiorku
- 1 łyżka stoł. posiekanej pietruszki
- Sól. biały pieprz, przyprawka ( np: ziarenka smaku, vegeta)
Zabiera trochę czasu.
Wartości odżywcze na osobę
- 1695 kJ/ 405 kcal
- 11 g białka
- 32 g tłuszczu
- 17 g węglowodanów
Przyrządzanie
Proso ( kaszę) zalać 250 ml osolonej wody ( 1/2 łyżeczki soli) i gotować pod przykryciem 10 min. Dodać groszek i mleko wsypać trochę przyprawki i dusić na małym ogniu dalsze 10 min. Odcedzić. Jajka obrać ze skorupki i pokroić w plasterki, Płatki łososia pokroić w cienkie paski. Avocado przciąć na pół, usunąń pestki i łyżeczką wybrać trochę miąższu ze środka. Wymieszać wybrany miąższ z jajkami, łososiem i ugotowaną z groszkiem kaszą. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wypełnić avocado farszem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz