Śledzie faszerowane
Trochę nietypowa recepta na potrawę z pospolitego śledzia
Składniki
- 4 świeże śledzie
- 3 łyżki stoł. soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki stoł. przecieru pomidorowego
- 250 g cebuli
- 250 g pory
- 2 łyżki stoł. masła
- 500 g pomidorów ( mogą być z puszki)
- 100 ml śmietany
- 2 łyżki stoł. drobno pokrojonego koperku
- masło do wysmarowania formy
Smaczne danie. Za małe pieniądze
Wartości odżywcze na osobę
- 2865 kJ/ 685 kcal
- 38 g białka
- 51 g tłuszczu
- 16 g węglowodanów
Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie: 30 min.
Przyrządzanie
Śledzie oczyścić z łuski, wypatroszyć, dobrze umyć z zewnątrz i w środku, osuszyść ręcznikiem papierowym. Ryby natrzeć( z zewątrz i wewnątrz) sokiem z cytryny i posolić. Wewnątrz wysmarować śledzie przecierem pomidorowym. Cebulę obrać, połowę drobno posiekać, resztę pokroić w krążki. Porę umyć. przekroić wzdłuż i następnie pokroić w cienkie paski. Drobno pokrojoną cebulę i porę obsmażyć krótko na gorącym maśle. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę do zapiekanek wysmarować cienką warstwą masła. Nafaszerować śledzie obsmażonymi warzywami, włożyć do formy ( obok siebie), posypać resztę warzyw i obłożyć krążkami cebuli. Pomidory pokroić w plasterki i położyć na śledzie. Śmietanę wymieszać z resztą soku z cytryny, posolić i dobrze wymieszać, polać ryby w formie. Całość piec ok. 30 min. w piekarniku. Serwować posypane świeżym koperkiem. Do tego pasują gotowane ziemniaki i zielona sałata.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz