piątek, 8 marca 2013

Śledzie faszerowane

Trochę nietypowa recepta na potrawę z pospolitego śledzia



Pieczone śledzie na półmisku przystrojone krążkami cebuli

Składniki


  • 4 świeże śledzie
  • 3 łyżki stoł. soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki stoł. przecieru pomidorowego
  • 250 g cebuli
  • 250 g pory
  • 2 łyżki stoł. masła
  • 500 g pomidorów ( mogą być z puszki)
  • 100 ml śmietany
  • 2 łyżki stoł.  drobno pokrojonego koperku
  • masło do wysmarowania formy

Smaczne danie.  Za małe pieniądze

Wartości odżywcze na osobę
  • 2865 kJ/ 685 kcal
  •      38 g białka
  •      51 g tłuszczu
  •      16 g węglowodanów

Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie: 30 min.


Przyrządzanie

Śledzie oczyścić z łuski, wypatroszyć, dobrze umyć z zewnątrz i w środku, osuszyść ręcznikiem papierowym. Ryby natrzeć( z zewątrz i wewnątrz) sokiem z cytryny i posolić. Wewnątrz wysmarować śledzie przecierem pomidorowym. Cebulę obrać, połowę drobno posiekać, resztę pokroić w krążki. Porę umyć. przekroić wzdłuż i następnie pokroić w cienkie paski. Drobno pokrojoną cebulę i porę obsmażyć krótko na gorącym maśle. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę do zapiekanek wysmarować cienką warstwą masła. Nafaszerować śledzie obsmażonymi warzywami, włożyć do formy ( obok siebie), posypać resztę warzyw i obłożyć krążkami cebuli. Pomidory pokroić w plasterki i położyć na śledzie. Śmietanę wymieszać z resztą soku z cytryny, posolić i dobrze wymieszać, polać ryby w formie. Całość piec ok. 30 min. w piekarniku. Serwować  posypane świeżym koperkiem. Do tego pasują gotowane ziemniaki i zielona sałata.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz