Aby tak przyrządzić szczupaka, trzeba mieć trochę pojęcia o gotowaniu
Składniki
- 1 szczupak ok. 1.5 kg
- 100 g tłustego boczku
- 125 ml kwaśnej śmietany
- 50 g masła
- 4 podłużne ziemniaki
- 5 łyżek stoł.białego wytrawnego wina
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka mąki
- sól i biały mielony pieprz
- sok z jednej cytryny
- tłuszcz do wysmarowania formy ( masło)
Trochę trudna recepta
Wartości odżywcze na osobę
- 2110 kJ/ 505 kcal
- 48 g białka
- 27 g tłuszczu
- 14 g węglowodanów
Przyrządzanie
Szczupaka kupić już wypatroszonego. Oczyścić z łuski ( oskrobać), dobrze opłukać i osuszyć. W środku i po wierzchu skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą i pieprzem. Boczek pokroić na równe podłużne kostki i nacinając grzbiet, naszpikować nim szczupaka. Tak żeby wystawało ok. 2 cm. Blachę w piekarniku posmarować tłuszczem. piekarni rozgrzać do 225°C. Ziemniaki obrać i położyć na blachę w rządek i niejako "nasadzić " na nie rybę. Tak aby ziemniaki były w brzuchu, a ryba "stała" na nich. Masło roztopić i polać nim szczupaka. Rybę piec 25 min na dolnej szynie. W czasie pieczenia polać dobrze wymieszaną śmietaną. Piec do momentu, aż śmitana zrobi się brązowa. Sos z pieczenia można ewentualnie rozcieńczyć wodą. Szczupaka ostrożnie wyjąć i położyć na półmisku i postawić w ciepłym miejscu. Do sosu z pieczeni dolać białe wino i trochę wody. Masło ugnieść z mąką i zagęścić sos. Doprawić solą i pieprzem. Polać rybę sosem i przystroić gałązkami koperku. Serwować z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz