wtorek, 26 marca 2013

Szczupak naszpikowany boczkiem

Aby tak przyrządzić szczupaka, trzeba mieć trochę pojęcia o gotowaniu




ryba upieczona w całości, naszpikowana boczkiem, na półmisku, obłożona ziemniakami i przystrojona gałązkami kopru

Składniki


  • 1 szczupak ok. 1.5 kg
  • 100 g tłustego boczku
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 50 g masła
  • 4 podłużne ziemniaki
  • 5 łyżek stoł.białego wytrawnego wina
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól i biały mielony pieprz
  • sok z jednej cytryny
  • tłuszcz do wysmarowania formy ( masło)

Trochę trudna recepta

Wartości odżywcze na osobę
  • 2110 kJ/ 505 kcal
  •      48 g białka
  •      27 g tłuszczu
  •      14 g węglowodanów
 Przygotowanie: 1 godz.

Przyrządzanie


Szczupaka kupić już wypatroszonego. Oczyścić z łuski ( oskrobać),  dobrze opłukać i osuszyć. W środku i po wierzchu skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą i pieprzem. Boczek pokroić na równe podłużne kostki i nacinając grzbiet, naszpikować nim szczupaka. Tak żeby wystawało ok. 2 cm. Blachę w piekarniku posmarować tłuszczem. piekarni rozgrzać do 225°C. Ziemniaki obrać i położyć na blachę w rządek i niejako "nasadzić " na nie rybę. Tak aby ziemniaki były w brzuchu, a ryba "stała" na nich. Masło roztopić i polać nim szczupaka. Rybę piec 25 min na dolnej szynie. W czasie pieczenia polać dobrze wymieszaną śmietaną. Piec do momentu, aż śmitana zrobi się brązowa. Sos z pieczenia można ewentualnie rozcieńczyć wodą. Szczupaka ostrożnie wyjąć i położyć na półmisku i postawić w ciepłym miejscu. Do sosu z pieczeni dolać białe wino i trochę wody. Masło ugnieść z mąką i zagęścić sos. Doprawić solą i pieprzem. Polać rybę sosem i przystroić gałązkami koperku. Serwować z ziemniakami.


























 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz