Przystawka z tradycją
Składniki
- 250 g krewetek ( krewetka północna)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki stoł. drobno posiekanego koperku
- 8 jajek
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki stoł. masła
- 1 gałązka koperku do dekoracji
- szczypta białego mielonego pieprzu i muskatu ( zmielona gałka muszkatołowa)
Szybko. Trochę skomplikowane
Wartości odżywcze na osobę
- 1130kJ/ 270 kcal
- 24 g białka
- 19 g tłuszczu
- 0,5 g węglowodanów
Czas przygotowania: 25 min.
Przyrządzanie
Z krewetek ( jeśli konieczne) usunąć jelito, opłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać z koperkiem. Jajka wymieszać, dodać 4 łyżki mleka ( może być też woda, ja osobiście dodaję mleko i 1-2 łyżek mąki pszennej), doprawić solą, piprzem i zmielonym muskatem.
Pół łyżki stołowej masła rozgrzać na patelni i 1/4 masy wlać na patylnię. Smażyć na średniej temperarze do momentu, aż wierzchnia warstwa zacznie błyszczeć i jest jeszcze wilgotna. Omlet wyłożyć na rozgrzany talerz. I następny ( mamy czterech głodnych). Omlety posypać krewetkami, złożyć na pół i zaraz serwować. Doskonałym dodatkiem jest zielona sałata.
Mój typ: Omlety powinno się serwować na ciepło. Dlatego dobrze jest je smażyć jednocześnie na dwóch patelniach. Trochę trudno!?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz