poniedziałek, 4 marca 2013

Omlet z krewetkami

Przystawka z tradycją



Omlet z krewetkami na talerzu z zieloną sałatą

Składniki


  • 250 g krewetek ( krewetka północna)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki stoł. drobno posiekanego koperku
  • 8 jajek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki stoł. masła
  • 1 gałązka koperku do dekoracji
  • szczypta białego mielonego pieprzu i muskatu ( zmielona gałka muszkatołowa)


Szybko. Trochę skomplikowane

Wartości odżywcze na osobę
  • 1130kJ/ 270 kcal
  •      24 g białka
  •      19 g tłuszczu
  •     0,5 g węglowodanów

Czas przygotowania: 25 min.


Przyrządzanie


Z krewetek ( jeśli konieczne) usunąć jelito, opłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać z koperkiem. Jajka wymieszać, dodać 4 łyżki mleka (  może być też woda, ja osobiście dodaję mleko i 1-2 łyżek mąki pszennej), doprawić solą, piprzem i zmielonym muskatem.
Pół łyżki stołowej masła rozgrzać na patelni i 1/4 masy wlać na patylnię. Smażyć na średniej temperarze do momentu, aż wierzchnia warstwa zacznie błyszczeć i jest jeszcze wilgotna. Omlet wyłożyć na rozgrzany talerz. I następny ( mamy czterech głodnych). Omlety posypać krewetkami, złożyć na pół i zaraz serwować. Doskonałym dodatkiem jest zielona sałata.

Mój typ: Omlety powinno się serwować na ciepło. Dlatego dobrze jest je smażyć jednocześnie na dwóch patelniach. Trochę trudno!?




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz