niedziela, 4 listopada 2012

Pstrągi

Pstrągi są, po łososiach, najważniejszymi przedstawicielami tej rodziny. Z klasyfikacją mamy duże problemy. Ponieważ pstrągi są już od dawna rybami chodowlanymi ( hodowla łososi rozwinęła się na bazie doświadczeń z hodowli pstrągów ). To spowodowało, że wiele ludzi nie wie jak je klasyfikować. Na rynku spotykamy najczęściej pstrągi hodowlane. Ale niestety, tutaj też mamy do czynienia z zupełnym bezchołowiem. Spróbuję zaprowadzić trochę porządku w tym bałaganie. Pstrągi są klasyfikowane na podgatunki, przy czym kryterium klasyfikacji jest środowisko, w jakim żyją. Zaczniemy więc od początku

Pstrąg potokowy


D: Bachforellen; Engl: brook trout, river trout; Franc: truite de ruisseau, truite de riviere; Ital: trota di fiume, trota di torrente; Span: trucha
Pstrąg potokowy

Żyje wyłącznie w wodach słodkich. Jedna z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych. Występuje generalnie w bystrych rzekach i potokach. Ubarwienie ciała pstrąga potokowego zależy w dużej mierze od środpowiska, w którym żyje. Pstrągi potokowe należą do ryb chudych. Osągają od 20 do 40 cm długości ciała. Na rynku możemy kupić generalnie pstrągi potokowe z hodowli. Przyczyna jest bardzo prosta. Pstrągi mogą żyć tylko w bardzo czystych wodach, przy czym muszą to być wartkie i dobrze natlenione potoki. Niestety, obecnie czystych rzek mamy w Polsce bardzo mało, a wielu chce spróbować tą wspaniałą rybę. Dlatego też, musimy się pogodzić z tym, że możemy się delektować pstrągiem potokowym z hodowli. Wszyscy smakosze wiedzą też, że wędzone pstrągi potokowe uchodzą za delikates.

Pstrąg tęczowy


D: Regenbogenforelle; Engl: rainbow trout; Franc:truite arc- en- ciel; Ital: trota arcobaleno; Span: trucha arcoiris.

Podobny do pstrąga potokowego, Żyje też w podobnym środowisku. Wzdłuż boków możemy zobaczyć tęczowe prążki.Osiąga od 25 do 50 cm długości. Należys do ryb  chudych, najlepiej smakuje jako wędzony na zimno.

Troć


D: Meerforelle; Engl: sea trout, brown trout; Franc: truite de saumone; Ital: trota salmonata; Span: trucha salmonada.
Troć
Pstrąg łososiowy

Najbardziej podobna do łososia. Często też sprzedawana jako łosoś. Podobnie jak łosoś, jest rybą dwuśrodowiskową (andronomiczną). Odbywa tarło w rzekach, żyje w morzu. Występuje w Płn. Atlantyku, Morzu Lodowatym, Północnym i Bałtyckim. Troć osiąga od 80 cm do 1 m długości. Bardzo ceniona za doskonały smak mięsa. Praktycznie nie można jej odróżnić od łososia. Biolodzy liczą ilość łusek między linią naboczną a płetwą grzbietową, ale dla normalnych zjadaczy chleba jest to ( przy zakupie) wręcz niemożliwe.Dlatego kupujemy ( nie wiedząc o tym ) troć jako łososia. Często czytam, jak ludzie pytają: Co to jest pstrąg łososiowy? Kupują go  na rynku i nie wiedzą co to za ryba. W nazwach obcojęzycznych ( patrz nazwy w języku włoskim, hiszpańskim i francuskim), jest to właśnie troć. Tylko na rynku mamy do czynienia z hodowlaną formą troci, nazwa handlowa- pstrąg łososiowy. Teraz już wiecie! Oczywiście, wygląda trochę inaczej. Jest trochę mniejszy i ma bardzo intensywny ( łososiowaty) kolor, ale to już jest sprawa barwnika używanego w hodowli, nazywa się Astaxanthin. W naturze, Astaxantin jest jednym ze składników pancerza skorupiaków, które są głównym pożywieniem łososiowatych. W hodowli jest dodawany do karmy. Niestety konsumenci mają trochę inne oczekiwania. Dla nich ryby łososiowate muszą być czerwone. Hodowcy przystosowują się do tych wymagań i .... mamy na rynku piękne, intensywne czerwone trocie, pod nazwą pstrąg łososiowy. I wszyscy są zadowoleni!

Sposoby przyrządzania

Pstrągi można przyrządzać na wiele sposobów. Bardzo popularne są duszone jako "blue", doskonale smakują obtoczone w mące albo w drobno posiekanych migdałach i usmażone. Świetne są duszone w folii, albo zapiekane z warzywami z dodatkiem białego wytrawnego wina, w żaroodpornnym garnku, w piekarniku. Naturalnie jako wędzone uchodzą za delikates. Troć i pstrąga łososiowego, można przyrządzać podobnie jak łosoia.

Przyprawy

Koperek, kapary , nać pietruszki, mieszanki ziołowe, rozmaryn, pieprz, wermut, cytryna.

Przystawki

Ostrygi, roztopione masło, fasolka szparagowa, masło ziołowe, muszle, świeża papryka, pomidory, szparagi, przysmażona cebula, sos chrzanowy, sauce hollandaise, sardellen sauce, sos śmietankowy z białym winem






















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz