czwartek, 8 listopada 2012

Filety rybne po florencku

Wykwintna i zdrowa potrawa z Włoch

Składniki


750 g              liści szpinaku ( może być świeży albo mrożony)
2                    cebule
1                    cytryna ( nie pryskana)
100 g              żółtego sera ( gouda, bel paese)
150 ml            białego wytrawnego wina
1                    listek laurowy
1/2                 pęczka pietruszki
800 g              filetów rybnych ( karmazyn, dorsz, mintaj...)
2 łyżki stoł.     oleju z oliwek
1/2 łyżeczka   soli
szczypta białego mielonego pieprzu i gałki muszkatołowej
masło do posmarowania formy

Potrawa włoska. Łatwa do przygotowania

Wartość odżywcza na osobę
  • 1965kJ/ 470 kcal
  •      50 g białka
  •      22 g tłuszczu
  •      11 g węglowodanów
 Przygotowanie ok. 1 godz.

Przyrządzanie.


Liście szpinaku opłukać, usunąć boczne łodygi. Cebulę obrać i drobno pokroić. Cytrynę umyć i pokroić w cienkie plasterki. Ser zetrzeć na grubej tarce ( można śmiało kupić już starty ser). Wino, listek laurowy i umytą pietruszkę zagotować w szerokim garnku. Filety rybne umyć, osuszyć i włożyć do gorącego wywaru i zostawić na bardzo małym na ok. 15 min. Piekarnik rozgrzać do temp. 220°C. Żaroodporną formę wysmarować masłem. Cebulę przysmażyć ( zeszklić) na oleju, włożyć szpinak, przyprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Dusić pod przykryciem ok. 10 min. Szpinak wyjąć na sito i pozostawić do odsączenia sok ze szpinaku zebrać do naczynia). Filety rybne ułożyć warstwowo na przemian ze szpinakiem w wysmarowanej masłem formie. Sok ze szpinaku wlać do pozostałego wywaru i zagotować. Zalać filety wywarem. Położyć na wierzch plasterki cytryny i posypać żółtym startym serem. Włożyć do piekarnika i piec 7- 10 min.






















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz