Składniki
750 g liści szpinaku ( może być świeży albo mrożony)
2 cebule
1 cytryna ( nie pryskana)
100 g żółtego sera ( gouda, bel paese)
150 ml białego wytrawnego wina
1 listek laurowy
1/2 pęczka pietruszki
800 g filetów rybnych ( karmazyn, dorsz, mintaj...)
2 łyżki stoł. oleju z oliwek
1/2 łyżeczka soli
szczypta białego mielonego pieprzu i gałki muszkatołowej
masło do posmarowania formy
Potrawa włoska. Łatwa do przygotowania
Wartość odżywcza na osobę
- 1965kJ/ 470 kcal
- 50 g białka
- 22 g tłuszczu
- 11 g węglowodanów
Przyrządzanie.
Liście szpinaku opłukać, usunąć boczne łodygi. Cebulę obrać i drobno pokroić. Cytrynę umyć i pokroić w cienkie plasterki. Ser zetrzeć na grubej tarce ( można śmiało kupić już starty ser). Wino, listek laurowy i umytą pietruszkę zagotować w szerokim garnku. Filety rybne umyć, osuszyć i włożyć do gorącego wywaru i zostawić na bardzo małym na ok. 15 min. Piekarnik rozgrzać do temp. 220°C. Żaroodporną formę wysmarować masłem. Cebulę przysmażyć ( zeszklić) na oleju, włożyć szpinak, przyprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Dusić pod przykryciem ok. 10 min. Szpinak wyjąć na sito i pozostawić do odsączenia sok ze szpinaku zebrać do naczynia). Filety rybne ułożyć warstwowo na przemian ze szpinakiem w wysmarowanej masłem formie. Sok ze szpinaku wlać do pozostałego wywaru i zagotować. Zalać filety wywarem. Położyć na wierzch plasterki cytryny i posypać żółtym startym serem. Włożyć do piekarnika i piec 7- 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz