Do rodziny dorszowatych należą
generalnie ryby morskie ( jedynym słodkowodnym przedstawicielem tej
rodziny, żyjącym w polskich rzekach jest miętus).
Mają wydłużone, wrzecionowate ciało i małe łuski. Większość
ma pod dolną szczęką podłużny wyrostek. Wszyscy przedstawiciele
tej rodziny są drapieżnikam, żyją w ławicach na obszarach
szelfowych. Należą do ryb chudych. W odróżnieniu od
śledziowatych, zamieszkują strefy przydenne. Żywią się
skorupiakami, małymi rybami nie gardzą też ikrą innych gatunków.
Do najważniejszych przedstawicieli rodziny dorszowatych należą:
Dorsz, plamiak, czarniak, morszczuk, błękitek, molwa, molwa
błękitna, mintaj. Już to zestawienie daje nam wyobrażenie jakie
znaczenie odgrywają ryby
dorszowate w gospodarce żywieniowej wielu krajów. Takie kraje jak:
Islandia i Norwegia były w zasadzie od tysiącleci uzależnione od
połowu dorsza. Ryby dorszowate występują w Atlantyku od
Anglii do Islandii i wschodnich wybrzeży Kanady i USA. W kierunku-
na wschód; od Morza Północnego do Morza Norweskiego i oczywiście
w Bałtyku.
Zacznę opis
poszczególnych gatunków od największego przedstawiciela tej
rodziny.
Molwa
D: Lengfisch;
Engl: ling; Franc: lingue; Ital: molva; Span: allung maruca.
Jest omocno
wydłużonym ciele. Jej druga płetwa grzbietowa i płetwy analne
rozciągają się wzdłuż całej tylnej części ciała po obu
stronach. Wyrostek pod dolnęą szczęką jest wyjątkowo długi. Nie
posiada łusek. Osiąga długość od 1,5 do 2 m. Główne obszary
połowów to: Atlantyk od Kanału La Manche do Norwegii i Morze
Północne.
Przyrządzanie.
Molwa jest dużą
rybą, tak że generalnie na rynku można ją spotkać jako filety.
Filety z molwy można z powodzeniem smażyć w panierce, są
doskonałym składnikiem zapiekanek i zup rybnych. Nadają się też
świetnie do kotletów mielonych z ryby i do hamburgerów rybnych. Do potraw z
molwy pasują wszystkie ważywa o intensywnym smaku oraz intensywne
sosy.
Molwa
błękitna
D: Blauleng; Engl:
blue ling: Franc: lingue bleu; Ital: molva allumgata; Span: maruca.
Molwa błękitna
jest podgatunkiem molwy. Różni się tylko metalicznie błyszczącym
grzbietem.Żyje głównie w
północnych rejonach Atlantyku. Na rynek trafia jako ryba świeża,
ale najczęściej jest oferowana jako Stockfish. Molwa
błękitna może być przyrządzana tak samo jak molwa. O tym, co można
zrobić ze Stockfisha; w następnym artykule.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz