Sardela
D: Sardelle; Engl: anchovy; Franc: anchois; Ital: acciuga; Span: anchoa.
Sardela należy do ryb tłustch.
Występuje w Atlantyku, Morzu Sródziemnym i w Morzu Czarnym.
Osiąga 9- 15 cm. Długości. Jest
bardzo delikatną rybą. Szybko ulega procesowi rozkładu, dlatego
jako świeża ryba jest dostępna tylko w okolicach wybrzeży. Na
rynku jest dostępna w jako ryba mrożona, wędzona albo konserwowana
w oleju. Przy czym sardela konserwowana w oleju, jest mocno solona i
przyprawiona ziołami. Dlatego jest właściwie używana jako dodatek
do różnego rodzaju przystawek w celu intesyfikacji smaku. Nie
polecam spożywania – otworzyć puszkę, wysypać na talerz i....
gotowe.
Przyrządzanie.
Swieże , oczyszczone sardele moczymy w
cieście i pieczemy we frytkownicy. Można je też obtoczyć w mące
i usmażyć. Sfiletowane , obtoczone w mące i posypane ziołami,
zawijamy w liście winogron i dusimy w białym winie.
Dodatki.
Duszone pomidory, szpinak, sos winno-
śmietankowy.
Sardynka.
D: Sardine; Engl: sardine; Franc:
sardine; Ital: sardina; Span: sardina.
Sardynka należy do ryb tłustych.
Charakterystyczna dle sardynek jest intensywna srebrzysta farba.
Łuski są relatywnie duże. Osiąga do
25 cm. Długości. Występuje w Oceanie Atlantyckim- od Wysp
Kanaryjskich do Morza Norweskiego. Na rynkach można je najczęściej
spotkać- konserwowane w oleju oraz jako koserwy. Znaczne ilości są
też oferowane w postaci zamrożonej, świeże sardynki można kupić
bardzo rzadko i to tylko w miastach portowych na południu Europy.
Przyrządzanie.
Oskrobane i oczyszczone świeże
sardynki obtaczamy w mące, możemy je też zanurzyć w cieście,
następnie smażymy na patelni albo we frytkownicy. Można je piec w
żaroodpornym garnku z dodatkiem z dodatkiem białego wytrawnego wina
i pokrojonych w kostkę pomidorów albo wypełnione farszem z cebuli
i pieczarek, posypane natką pietruszki i obłożone kawałkami
masła. Nadają się też do grillowania w alufolii.
Szprotka/ Szprota
D: Sprott; Engl: sprot; Franc: esprot,
sprat; Ital: spratto; Span: sprat;
Występuje w Morzu Bałtyckim, Czarnym,
Sródziemnomorskim i Północnym Atlantyku.
Szprota należy do ryb tłustych.
Osiąga długość 10- 17 cm. Na rynek trafia przede wszystkim jako
ryba wędzona. Bardzo rzadko jako ryba świeża czy mrożona.
Przyrządzanie.
Można przyrządzać podobnie jak
sardele. Szproty w oleju, marynowane i wędzone są doskonałym
dodatkiem do kreowania zimnych zakąsek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz