środa, 4 kwietnia 2012

Szprotka & Co.


                                                   Sardela
                                        
                                     
                                       


D: Sardelle; Engl: anchovy; Franc: anchois; Ital: acciuga; Span: anchoa.

Sardela należy do ryb tłustch. Występuje w Atlantyku, Morzu Sródziemnym i w Morzu Czarnym.
Osiąga 9- 15 cm. Długości. Jest bardzo delikatną rybą. Szybko ulega procesowi rozkładu, dlatego jako świeża ryba jest dostępna tylko w okolicach wybrzeży. Na rynku jest dostępna w jako ryba mrożona, wędzona albo konserwowana w oleju. Przy czym sardela konserwowana w oleju, jest mocno solona i przyprawiona ziołami. Dlatego jest właściwie używana jako dodatek do różnego rodzaju przystawek w celu intesyfikacji smaku. Nie polecam spożywania – otworzyć puszkę, wysypać na talerz i.... gotowe.

Przyrządzanie.
Swieże , oczyszczone sardele moczymy w cieście i pieczemy we frytkownicy. Można je też obtoczyć w mące i usmażyć. Sfiletowane , obtoczone w mące i posypane ziołami, zawijamy w liście winogron i dusimy w białym winie.

Dodatki.
Duszone pomidory, szpinak, sos winno- śmietankowy.


                                                 Sardynka.
                               

                                  


D: Sardine; Engl: sardine; Franc: sardine; Ital: sardina; Span: sardina.

Sardynka należy do ryb tłustych. Charakterystyczna dle sardynek jest intensywna srebrzysta farba.
Łuski są relatywnie duże. Osiąga do 25 cm. Długości. Występuje w Oceanie Atlantyckim- od Wysp Kanaryjskich do Morza Norweskiego. Na rynkach można je najczęściej spotkać- konserwowane w oleju oraz jako koserwy. Znaczne ilości są też oferowane w postaci zamrożonej, świeże sardynki można kupić bardzo rzadko i to tylko w miastach portowych na południu Europy.

Przyrządzanie.

Oskrobane i oczyszczone świeże sardynki obtaczamy w mące, możemy je też zanurzyć w cieście, następnie smażymy na patelni albo we frytkownicy. Można je piec w żaroodpornym garnku z dodatkiem z dodatkiem białego wytrawnego wina i pokrojonych w kostkę pomidorów albo wypełnione farszem z cebuli i pieczarek, posypane natką pietruszki i obłożone kawałkami masła. Nadają się też do grillowania w alufolii.


                                             Szprotka/ Szprota
                       
                                 
                                     

D: Sprott; Engl: sprot; Franc: esprot, sprat; Ital: spratto; Span: sprat;

Występuje w Morzu Bałtyckim, Czarnym, Sródziemnomorskim i Północnym Atlantyku.
Szprota należy do ryb tłustych. Osiąga długość 10- 17 cm. Na rynek trafia przede wszystkim jako ryba wędzona. Bardzo rzadko jako ryba świeża czy mrożona.

Przyrządzanie.

Można przyrządzać podobnie jak sardele. Szproty w oleju, marynowane i wędzone są doskonałym dodatkiem do kreowania zimnych zakąsek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz