Ryby

                                                    

Duże skupisko ryb w bŁękitnej wodzie, na tle przebijających promieni słonecznych
Ławica ryb




                               
Ryby, ryby właściwe (Pisces) – tradycyjna nazwa zmiennocieplnych kręgowców wodnych oddychających skrzelami, posiadających szczęki i poruszających się za pomocą płetw. Niezwykle zróżnicowane pod względem budowy zewnętrznej i wewnętrznej, ubarwienia oraz przystosowania do warunków środowiska. Stanowią najliczniejszą grupę współcześnie żyjących kręgowców (ponad połowę). Ponad 31 tysięcy współcześnie żyjących gatunków opisano naukowo, a co roku naukowcy opisują 100–150 nowych gatunków morskich i nieco więcej słodkowodnych. W Polsce występuje około 120 gatunków. Szacuje się, że nie odkryto jeszcze co najmniej 5000 gatunków, głównie ryb głębinowych ze strefy klimatu tropikalnego.
Ryby są najstarszymi kręgowcami świata, pojawiły się około 480 mln lat temu.
Wikipedia
Wolna encyklopedia


Jak widzicie, ryby są najliczniejszą grupą kręgowców na ziemi. Ich znaczenie dla ludzkości jest od zarania dziejów nieocenione. Ludzie od początku swego istnienia byli zależni od ryb i owoców morza. Obecnie ryby są też, dla większości mieszkańców naszej planety, bardzo ważnym, a często też podstawowym źródłem pożywienia. Niestety zasoby są coraz bardziej ograniczone, przez to ryby stały trudno dostępnym i drogim produktem. Ludzie szukają tańszej żywności. Aby pokryć zapotrzebowanie na białko zwierzęce, nieodzowne dla naszego organizmu, spożywamy mięso zwierząt hodowlanych. Chociaż wiemy jakimi sposobami firmy w tej braży maksymalizują swoje zyski. Główną rolę odgrywa tutaj niska cena mięsa zwierząt hodowlanych. Drugim ważnym czynnikiem jest niewiedza. Z przykrością muszę stwierdzić, że nasza wiedza o potrawach z ryb sprowadza się do porcji ze smażalni ryb, wędzonej makreli i śledzia w śmietanie.

Tymczasem mięso ryb zawiera bardzo dużo bardzo ważnych i niezbędnych dla naszego organizmu składników. Ogólnie wiadomo, że mięso ryb zawiera bardzo wartościowe białka ( proteiny), witaminy i pierwiastki śladowe, które występują tylko w niewielu produktach spożywczych w takiej ilości i o tak wysokiej jakości. Białko ryb jest fizjologicznie tak samo wartościowe jak białko z jajka, tylko że zawiera bardzo minimalną ilość cholesterolu. Tłuszcz rybi dostarcza bardzo dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ( omega- kwasy tłuszczowe), które nasz organizm potrzebuje, a sam nie produkuje. Te tłuszcze są balsamem dla naszego układu krążenie. Do tego dochodzą pierwiastki śladowe jak: fosfor, potas jod itd. itd.

Ten blog jest przede wszystkim dla ludzi, którzy są zainteresowani, którzy nie tylko chętnie gotują i jedzą, ale też chcą wiedzieć jakich produktów ( tutaj: ryby) używają. Na początku ograniczę się do opisu najważniejszych, dostępnych na naszym rynku gatunków. Mam też w zanadrzu dużo egzotycznych potraw z ryb, ale o tym napiszę później. Nazwa każdego gatunku bądzie podawana w pięciu językach: w polskim, niemieckim, francuskim, włoskim i hiszpańskim. To nie jest jakiś snobizm, ale podróżujemy coraz więcej po świecie i dobrze jest wiedzieć co dostaniemy na talerz, jeśli przyjdzie nam ochota, gdzieś tam w świecie, zjeść coś egzotycznego z ryby. Dowiecie się także, gdzie występują poszczególne ryby i owoce morza, jak się je łowi, a także jak trafiają na nasz rynek. Jak je przyrządzać i z jakimi dodatkami najlepiej serwować.
Jeszcze tylko krótko o zawartości szkodliwych substancji w mięsie ryb. Wiele się ostatnio mówi o zanieczyszeniu naszych wód, co na pewno ma wpływ na ich florę i faunę.

Przytoczę tu opinię prof. dr Karl- Ernst Krügera dyrektora Państwowego Instytutu Badawczego Weterynarii Ryb i Produktów rybnych w Cuxhaven. „ Te niewielkie, śladowe ilości szkodliwych substancji, które ( w wyniku szerokich i intensywnych badań) stwierdzono w mięsie ryb i skorupiaków, nie są wcale wyższe od tych, które znajdujemy w innych produktach spożywczych, co zupełnie nie dyskriminuje ryb jako wartościowego i bardzo zdrowego elementu naszej diety”

Zapraszam do naprawdę interesujących wpisów. 


Poniżej znajdzicie Państwo uproszczoną systematykę ryb. Jest to zestawienie  dla ludzi, którzy chcą chociaż trochę poznać ryby i owoce morza, zanim wrzucą je na patelnię!?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz