Ławica ryb |
Ryby są najstarszymi kręgowcami świata, pojawiły się około 480 mln lat temu.
Wikipedia
Wolna encyklopedia
Jak widzicie, ryby są
najliczniejszą grupą kręgowców na ziemi. Ich znaczenie dla
ludzkości jest od zarania dziejów nieocenione. Ludzie od początku
swego istnienia byli zależni od ryb i owoców morza. Obecnie ryby są
też, dla większości mieszkańców naszej planety, bardzo ważnym,
a często też podstawowym źródłem pożywienia. Niestety zasoby są
coraz bardziej ograniczone, przez to ryby stały trudno dostępnym i
drogim produktem. Ludzie szukają tańszej żywności. Aby pokryć
zapotrzebowanie na białko zwierzęce, nieodzowne dla naszego
organizmu, spożywamy mięso zwierząt hodowlanych. Chociaż wiemy
jakimi sposobami firmy w tej braży maksymalizują swoje zyski.
Główną rolę odgrywa tutaj niska cena mięsa zwierząt
hodowlanych. Drugim ważnym czynnikiem jest niewiedza. Z przykrością
muszę stwierdzić, że nasza wiedza o potrawach z ryb sprowadza się
do porcji ze smażalni ryb, wędzonej makreli i śledzia w śmietanie.
Tymczasem mięso ryb zawiera bardzo dużo bardzo ważnych i niezbędnych dla naszego organizmu składników. Ogólnie wiadomo, że mięso ryb zawiera bardzo wartościowe białka ( proteiny), witaminy i pierwiastki śladowe, które występują tylko w niewielu produktach spożywczych w takiej ilości i o tak wysokiej jakości. Białko ryb jest fizjologicznie tak samo wartościowe jak białko z jajka, tylko że zawiera bardzo minimalną ilość cholesterolu. Tłuszcz rybi dostarcza bardzo dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ( omega- kwasy tłuszczowe), które nasz organizm potrzebuje, a sam nie produkuje. Te tłuszcze są balsamem dla naszego układu krążenie. Do tego dochodzą pierwiastki śladowe jak: fosfor, potas jod itd. itd.
Ten blog jest przede
wszystkim dla ludzi, którzy są zainteresowani, którzy nie tylko
chętnie gotują i jedzą, ale też chcą wiedzieć jakich produktów
( tutaj: ryby) używają. Na początku ograniczę się do opisu
najważniejszych, dostępnych na naszym rynku gatunków. Mam też w
zanadrzu dużo egzotycznych potraw z ryb, ale o tym napiszę
później. Nazwa każdego gatunku bądzie podawana w pięciu
językach: w polskim, niemieckim, francuskim, włoskim i hiszpańskim.
To nie jest jakiś snobizm, ale podróżujemy coraz więcej po
świecie i dobrze jest wiedzieć co dostaniemy na talerz, jeśli przyjdzie nam
ochota, gdzieś tam w świecie, zjeść coś egzotycznego z ryby.
Dowiecie się także, gdzie występują poszczególne ryby i owoce
morza, jak się je łowi, a także jak trafiają na nasz rynek. Jak
je przyrządzać i z jakimi dodatkami najlepiej serwować.
Jeszcze tylko krótko o
zawartości szkodliwych substancji w mięsie ryb. Wiele się ostatnio
mówi o zanieczyszeniu naszych wód, co na pewno ma wpływ na ich
florę i faunę.
Przytoczę tu opinię prof. dr Karl- Ernst Krügera dyrektora Państwowego Instytutu Badawczego Weterynarii Ryb i Produktów rybnych w Cuxhaven. „ Te niewielkie, śladowe ilości szkodliwych substancji, które ( w wyniku szerokich i intensywnych badań) stwierdzono w mięsie ryb i skorupiaków, nie są wcale wyższe od tych, które znajdujemy w innych produktach spożywczych, co zupełnie nie dyskriminuje ryb jako wartościowego i bardzo zdrowego elementu naszej diety”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz