Krewetki (Garnele) z mlekiem kokosowym
Krewetki dla prawdziwych smakoszy.
Krewetki mlekiem kokosowym |
Proporcje dla 4 osób
- 1 kg Garnelen
- 1 pęczek warzyw
- 2 ząbki czosnku
- 1 strączek papryczki chilii
- 1 kawąłek imbiru ( ok. 2 cm)
- 1 mango
- 1 maracuja
- sos sojowy
- cukier
- sok z cytryny
- olej słonecznikowy
Tak przygotowujemy wywar
- skorupki z garneli
- obcięte resztki z pęczka warzywnego
- 1 ząbek czosnku ( sprasować)
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 1 pomidor (poćwiartkowany)
- 2 listki laurowe
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 l wody
Przyrządzanie
Garnele wyłuskać ze skorupki i usunąć główkę, przeciąć wdzłuż grzbietu i usunąć jelito. Główki i skorupki dobrze opłukać w zimnej wodzie. Pęczek warzyw umyć i pokroić w cienkie paseczki ( jak do woka). Część warzyw pokroić w drobną kostkę. Łodyżkę trawy cytrynowej sprasowć (klingą noża) i przekroić na pół.
Pocięte w kostkę warzywa, skorupki i główki garneli, pomidory, przyprawy do wywaru i mleko kokosowe włożyć do garnka i gotować bez przykrywki na małym ogniu ok. 1 godz.
Wywar przecedzić do rondelka i gotować na małym ogniu ok. 30 min. Chodzi o odparowanie nadmiaru wody.
Mango obrać, usunąć pestkę i pokroić w większe paski albo w kostkę.
Maracuję przeciąć na pół, wybrać łyżeczką miąższ. Czosnek, chilii i imbir drobno pokroić. Rozgrzać olej w woku albo na dużej patelni. Garnele, warzywa, imbir, czosnek i chlii wrzucić na gorący olej i smażyć ok 3 min.. Wszystkie składniki ciągle dobrze mieszać. Na koniec dołożyćmaracuję i mango, wlać 1-2 chochelki wywaru. Przyprawić sosem sojowym, cukrem i sokiem z cytryny. Gotowe. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz