poniedziałek, 30 marca 2015

Krewetki z mlekiem kokosowym


    Krewetki (Garnele) z mlekiem kokosowym


     Krewetki dla prawdziwych smakoszy.



    talerz z krewetkami w warzywach
    Krewetki mlekiem kokosowym

     Proporcje dla 4 osób


    • 1 kg Garnelen
    • 1 pęczek warzyw
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 strączek papryczki chilii
    • 1 kawąłek imbiru ( ok. 2 cm)
    • 1 mango
    • 1 maracuja
    • sos sojowy 
    • cukier
    • sok z cytryny
    • olej słonecznikowy

    Tak przygotowujemy wywar

    • skorupki z garneli
    • obcięte resztki z pęczka warzywnego
    • 1 ząbek czosnku ( sprasować)
    • 1 łodyga trawy cytrynowej  
    • 1 pomidor (poćwiartkowany)
    • 2 listki laurowe 
    • 1 puszka mleka kokosowego
    • 1 l wody
    Trochę pracy, ale się opłaca!

     Przyrządzanie


    Garnele wyłuskać ze skorupki i usunąć główkę, przeciąć wdzłuż grzbietu i usunąć jelito. Główki i skorupki dobrze opłukać w zimnej wodzie. Pęczek warzyw umyć i pokroić w cienkie paseczki ( jak do woka). Część warzyw pokroić w drobną kostkę. Łodyżkę trawy cytrynowej sprasowć (klingą noża) i przekroić na pół.
    Pocięte w kostkę warzywa, skorupki i główki garneli, pomidory, przyprawy do wywaru i mleko kokosowe włożyć do garnka i gotować bez przykrywki na małym ogniu ok. 1 godz.
    Wywar przecedzić do rondelka i gotować na małym ogniu ok. 30 min. Chodzi o odparowanie nadmiaru wody.
    Mango obrać, usunąć pestkę i pokroić w większe paski albo w kostkę.
    Maracuję przeciąć na pół, wybrać łyżeczką miąższ. Czosnek, chilii i imbir drobno pokroić. Rozgrzać olej w woku albo na dużej patelni. Garnele, warzywa, imbir, czosnek i chlii wrzucić na gorący olej i smażyć ok 3 min.. Wszystkie składniki ciągle dobrze mieszać. Na koniec dołożyćmaracuję i mango, wlać 1-2 chochelki wywaru. Przyprawić sosem sojowym, cukrem i sokiem z cytryny. Gotowe. Smacznego!

    Reszte wywaru możemy zamrozić!


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz