poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Karp w sosie jogurtowym


Kuchnia indyjska z Zachodniego Bengalu



ryba pokrojona, zalana żółtym sosem na liściu palmowymSkładniki

  • 1 karp (ok 1 kg)
  • 6 łyżeczek czarnej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki nasion cebuli
  • 2-3 strączki suszonej chili
  • 3 łyżki stoł. jogurtu ( min. 3.5 % tłuszczu)
  • 1/4 łyżeczki zmielonej chili
  • 2 łyżki stoł. oleju z gorczycy
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki czarnego kminku (czarnuszka)
  • sól

Trochę skoplikowany sposób gotowania, ale smakuje wspaniale!

Wartości odżywcze na porcję
  • 1400kJ/330 kcal

Przyrządzanie


Karpia obmyć, osuszyć, usunąć głowę i ogon, pokroić w dzwonki o grubości ok.2 cm.
Ziarenka gorczycy zmielić z odrobiną soli ( mixer, młynek do kawy, moździerz) i odstawić. Strączki papryki chilli oczyścić z ziaren i włókien, pokroić wzdłuż. Jogurt przelać do garnka i wymieszać z gorczycą, proszkiem chilli, pokrojoną chilii, kurkumą, nasionami cebuli, olejem z gorczycy i szczyptą soli. Włożyć do sosu pokrojoną rybę, dzwonki ryby muszę być przykryte sosem! Teraz musimy we większym garnku zagotować ok. 1.5 litra wody, zmniejszyć ogień i włożyć do wrzątku garnek z rybą w sosie. Przykryć przykrywką i trzymać na małym ogniu ok. 25 min. Serwować zaraz po przyrządzeniu z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz