Dania główne z ryb

















Ryby były pokarmem ludzi od niepamiętnych czasów. Wiele społeczeństw nie miałoby szans na przeżycie bez tych darów z mórz i oceanów. Na pewno słyszeliście też, że ryby są zdrowe. Ale nie wszyscy jedzą chętnie ryby. Wielu ma problemy z ich intensywnym zapachem, innym przeszkadzają ości. Ja osobiście uważam, że po prostu za mało wiemy o przyrządzaniu ryb. Ta niewiedza odstrasza nas skutecznie, aby włączyć dania rybne do naszego codziennego jadłospisu.  Doskonale zdajemy sobie sprawę, że potrawy z ryb są o wiele zdrowsze od fast food, ale nie bardzo wiemy, jak przekonać nasze dzieci do jedzenia ryb i owoców morza. Często nasze kulinarne doznania sprowdzają się do porcji ryby ze smażalni. Dlatego postaram się podać państwu przepisy na potrawy z ryb, abyście mogli zaskoczyć swoich domowników i gości. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Wszystkie przepisy są podane w proporcjach na cztery osoby 



Filet z dorsza panierowany z dodatkami. Danie znane, proste i bardzo smaczne

Filety rybne po florencku. Wykwintna i zdrowa potrawa ze słonecznej Italii

Kotlety z halibuta w sosie z kaparów. Ryby i sos z kaparów- sprawdzona
kombinacja

Dorsz pieczony w folii. Ryby pieczone w folii są zdrowe i bardzo smaczne

Roladki rybne w sosie ziołowym. Delikatny filet i zioła doskonale się uzupełniają

Patelnia rybna. Danie jakby stworzone dla ryb dorszowatych

Okoń morski w czerwonym sosie. Typowe danie do przygotowania w woku

Turbot na sposób seczuański. Pikantny, lekki, bardzo smaczny

Stynka smażona. Najmniejszy łosoś jest tak samo smaczny jak....

Szczupak naszpikowany boczkiem. Aby tak przyrządzić rybę, trzeba mieć trochę pojęcia o gotowaniu

Sandacz pieczony. Masło i creme fraiche chronią rybę przed wyschnięciem

Śledzie faszerowane. Trochę nietypowa recepta na pospolitego śledzia

Czarniak zapiekany ze szpinakiem. Smaczne, zdrowe i ładnie wygląda na talerzu

Pstrąg " blue".Klasyczna recepta nie do pobicia

Pstrąg smażony.  Danie proste, mimo to raffinesse

Pstrągi zapiekane z boczkiem.  Szlachetna ryba w pospolitym boczku









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz