Autor bloga opisuje biologię ryb, zwraca uwagę na duże wartości odżywcze mięsa ryb, możliwości przyrządzania bardzo prostych, niekonwencjonalnych i ciekawych potraw z ryb. Dowiecie się państwo także dużo o życiu ryb w ich naturalnym środowisku
Dania główne z ryb
Ryby były pokarmem ludzi od niepamiętnych czasów. Wiele społeczeństw nie miałoby szans na przeżycie bez tych darów z mórz i oceanów. Na pewno słyszeliście też, że ryby są zdrowe. Ale nie wszyscy jedzą chętnie ryby. Wielu ma problemy z ich intensywnym zapachem, innym przeszkadzają ości. Ja osobiście uważam, że po prostu za mało wiemy o przyrządzaniu ryb. Ta niewiedza odstrasza nas skutecznie, aby włączyć dania rybne do naszego codziennego jadłospisu. Doskonale zdajemy sobie sprawę, że potrawy z ryb są o wiele zdrowsze od fast food, ale nie bardzo wiemy, jak przekonać nasze dzieci do jedzenia ryb i owoców morza. Często nasze kulinarne doznania sprowdzają się do porcji ryby ze smażalni. Dlatego postaram się podać państwu przepisy na potrawy z ryb, abyście mogli zaskoczyć swoich domowników i gości. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Wszystkie przepisy są podane w proporcjach na cztery osoby
Filet z dorsza panierowany z dodatkami. Danie znane, proste i bardzo smaczne
Filety rybne po florencku. Wykwintna i zdrowa potrawa ze słonecznej Italii
Kotlety z halibuta w sosie z kaparów. Ryby i sos z kaparów- sprawdzona
kombinacja
Dorsz pieczony w folii. Ryby pieczone w folii są zdrowe i bardzo smaczne
Roladki rybne w sosie ziołowym. Delikatny filet i zioła doskonale się uzupełniają
Patelnia rybna. Danie jakby stworzone dla ryb dorszowatych
Okoń morski w czerwonym sosie. Typowe danie do przygotowania w woku
Turbot na sposób seczuański. Pikantny, lekki, bardzo smaczny
Stynka smażona. Najmniejszy łosoś jest tak samo smaczny jak....
Szczupak naszpikowany boczkiem. Aby tak przyrządzić rybę, trzeba mieć trochę pojęcia o gotowaniu
Sandacz pieczony. Masło i creme fraiche chronią rybę przed wyschnięciem
Śledzie faszerowane. Trochę nietypowa recepta na pospolitego śledzia
Czarniak zapiekany ze szpinakiem. Smaczne, zdrowe i ładnie wygląda na talerzu
Pstrąg " blue".Klasyczna recepta nie do pobicia
Pstrąg smażony. Danie proste, mimo to raffinesse
Pstrągi zapiekane z boczkiem. Szlachetna ryba w pospolitym boczku
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz