piątek, 28 marca 2014

Zupa grochowa z Andaluzji

zupa z krewetkamiNa południu też jedzą grochówkę



Składniki ( 4 porcje)


  • 1     szalotka (cebula)
  • 1/2  łyżeczki  tymianku
  • 2     łyżki stoł. margaryny
  • 400 g zielonego groszku ( mrożony)
  • 300 ml wywaru rybnego
  • 8 dużych krewetek ( King Prawns)
  • 2 łyżki stoł. słodkiej śmietany
  • 1 łyżka stoł. soku z cytryny
  • sól. pieprz, listki mięty

Bardzo szybko, tanio, smacznie i mało kalorii

Wartości odżywcze na porcję
  • 230 kcal
  •   22 g białka
  •   25 g węglowodanów
  •     8 g tłuszczu   

Przyrządzanie


Szalotkę obrać, drobno posiekać. Zeszklić razem z tymiankiem na margarynie. Groszek wsypać do wywaru rybnego i 10 min. gotować. Wyjąć 4 łyżki stołowe ugotowanego groszku, resztę zmiksować. Przyprawić solą i pieprzem. Krewetki posolić i usmażyć na margarynie ( ok 4 min). Do zupy wlać śmietanę, wymieszać, włożyć usmażone krewetki, wsypać resztę groszku,
dodać soku z cytryny. Krótko zagotować i przystroić listkami mięty i serwować.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz