Na południu też jedzą grochówkę
Składniki ( 4 porcje)
- 1 szalotka (cebula)
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki stoł. margaryny
- 400 g zielonego groszku ( mrożony)
- 300 ml wywaru rybnego
- 8 dużych krewetek ( King Prawns)
- 2 łyżki stoł. słodkiej śmietany
- 1 łyżka stoł. soku z cytryny
- sól. pieprz, listki mięty
Bardzo szybko, tanio, smacznie i mało kalorii
Wartości odżywcze na porcję
- 230 kcal
- 22 g białka
- 25 g węglowodanów
- 8 g tłuszczu
Przyrządzanie
Szalotkę obrać, drobno posiekać. Zeszklić razem z tymiankiem na margarynie. Groszek wsypać do wywaru rybnego i 10 min. gotować. Wyjąć 4 łyżki stołowe ugotowanego groszku, resztę zmiksować. Przyprawić solą i pieprzem. Krewetki posolić i usmażyć na margarynie ( ok 4 min). Do zupy wlać śmietanę, wymieszać, włożyć usmażone krewetki, wsypać resztę groszku,
dodać soku z cytryny. Krótko zagotować i przystroić listkami mięty i serwować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz