Zupa rybna ze słonecznej Prowamsji
Składniki
- 250 g fileta z ryby ( karmazyn, dorsz, czarniak..)
- 75 g pieczarek
- 1 żółta papryka
- 1 pomidor
- 1 łyżka stoł. oleju
- 75 ml słodkiej śmietany
- 300 ml bulionu
- 3 łyżki stoł. drobno posiekanej pietruszki
- sok z jednej cytryny, sól
Bardzo smaczna, prosta w przygotowaniu
Wartości odżywcze na osobę
- 270 kcal
- 27 g białka
- 15 g tłuszczu
- 7 g węglowodanów
Przyrządzanie
Rybę umyć, osuszyć, skropić połową soku z cytryny i pokroić na średniej wielkości kostki ( ok. 2 cm). Pieczarki oczyścić i pokroić na pół. Paprykę i pomidora umyć, usunąć ziarnka i pokroić w kostkę. Rozgrzać olej w garnku i podsmażyć pieczarki z papryką, dolać śmietanę i bulion. Zagotować. Dołożyć rybę i dusić na młaym ogniu ( nie gotować) ok. 10 min. Przyprawić solą i resztą soku z cytryny. Dołożyć pomidory. Serwować posypane pietruszką.Serwować z białym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz