poniedziałek, 3 marca 2014

Zupa rybna a la Provance


Zupa rybna ze słonecznej Prowamsji



  Składniki

Zupy rybne
  • 250 g fileta z ryby ( karmazyn, dorsz, czarniak..)
  •  75  g pieczarek
  •    1 żółta papryka
  •    1 pomidor
  •    1 łyżka stoł. oleju
  •  75  ml słodkiej śmietany
  • 300 ml bulionu
  • 3 łyżki stoł. drobno posiekanej pietruszki
  • sok z jednej cytryny, sól



Bardzo smaczna, prosta w przygotowaniu


Wartości odżywcze na osobę
  • 270 kcal
  • 27 g białka
  • 15 g tłuszczu
  •   7 g węglowodanów



Przyrządzanie


Rybę umyć, osuszyć, skropić połową soku z cytryny i pokroić na średniej wielkości kostki ( ok. 2 cm). Pieczarki oczyścić i pokroić na pół. Paprykę i pomidora umyć, usunąć ziarnka i pokroić w kostkę. Rozgrzać olej w garnku i podsmażyć pieczarki z papryką, dolać śmietanę i bulion. Zagotować. Dołożyć rybę i dusić na młaym ogniu ( nie gotować) ok. 10 min. Przyprawić solą i resztą soku z cytryny. Dołożyć pomidory. Serwować posypane pietruszką.Serwować z białym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz