czwartek, 6 lutego 2014

ryba w sosie cebulowym

Potrawa rybna z Zachodniego Bengalu- Indie

















Składniki ( 4 porcje)


  • 1 średni pstrąg łososiowy ( ok.1kg). Może być także ok. 800 g. fileta
  • 1 łyżeczka zmielonej kurkumy
  • 3 średnie cebule
  • 3 średnie pomidory
  • 1 kawałek świeżego imbiru ( 4 cm)
  • 2 świeże papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki stoł. Ghee albo masła klarowanego
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego ( cumin)
  • 2 łyżki stoł. jogurtu
  • 1  łyżeczka Garam Masala( można kupić gotową w sklepie azjatyckim)
  • 2 łyżeczki oleju z gorczycy

 Łatwo przygotować, zabiera trochę czasu


Wartości odżywcze na osobę

1600 kJ/380 kcal



Przyrządzanie


Rybę umyć, osuszyć, odciąć głowę i ogon, następnie pokroić w poprzek na ok. 6 cm grube krążki. Położyć na talerz, posolić i posypać kurkumą. Odstawić na bok. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory umyć, poświartkować i usunąć stwrdniałe części. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Papryczki chillinaciąć wzdłuż, usunąć pestki i pokroić wzdłuż na wąskie paski. Uwaga! Po tej operacji,dobrze umyć ręce! Czosnek obrać i drobno posiekać. W brytannie ( może być też zwykły garnek rozgrzewamy Ghee albo masło klarowane, wrzucamy listki laurowe i kmin rzymski, smażymy ok. 1min. w wysokiej temperaturze. Dodajemy cebulę i smażymy na brunatny kolor. Po kolei na mniejszym ogniu, ciągle mieszając dodajemy imbir, kurkumę ,chilli i czosnek. Wszystko razem smażymy jeszcze 2 minuty.wrucamy  ćwiartki pomidorów wlewamy jogurt i podgotowujemy ok. 3 min. Dolewamy 150 ml wody i zagotowujemy wszystko razem. Jak tylko sos zacznie wrzeć, zmniejszamy temperaturę, przyprawiamy solą do smaku i ostrożnie wkładamy kawałki ryby. Łyżką staramy się przykryć rybę sosem. Nastąpnie na małym ogniu dusimy ok. 10 min. Odstawiamy na bok aby trochę ostygło. Polewamy rybę olejem z gorczycy i posypujemy Garam Masala. Ostrożnie obracamy kawałki ryby w sosie, żeby dodane składniki się wymieszały. Podajemy najlepiej z ryżem Basmati. Jako przystawkę możemy zaserwować.....pikle!? Pasują wierzcie mi. Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz