Łatwy przepis na rybę smażoną
Składniki ( 4 osoby)
- 800 g ziemniaków
- 750 g fileta z dorsza ( albo inne dorszowate: Błękitek, czarniak, plamiak...)
- 40 g mąki
- 1 łyżka stoł. oleju
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka masła
- 300 ml wywaru z warzyw
- 200 g kwaśnej śmietany ( jak ktoś chce mniej tłuszczu to np: Rama Cremefine)
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki stoł. musztardy
- 1 cytrynę ( niepryskaną- sklepy ze zdrową żywnością)
- sól, pieprz, sok z cytryny
Naprawdę smaczna i łatwa w przygotowaniu potrawa
Wartości odżywcze na osobę
- 470 kcal
- 40 g białka
- 16 g tłuszczu
- 41 g węglowodanów
Przyrządzanie
Ziemniaki obrać i podzielić na pół. Zagotować w osolonej wodzie ( ok. 25 min).
Filety rybne umyć w zimnej wodzie, osuszyć, pokroić w kostkę ( ok. 2 cm), przyprawić solą, pieprzem, spryskać sokiem z cytryny i obtoczyć w mące.
Przygotowaną rybę usmażyć na oleju (ok. 4 min). Wyjąć z patelni i postawić w ciepłym miejcu ( piekarnik). Szczypiorek usmażyć na maśle, wsypać resztę mąki, zrobić zasmażkę i wlać wywar warzywny ( nie zapomnieć; intensywnie mieszać, żeby nie było klusek), dodać śmietanę i zagotować. Dołożyć część drobno posiekanego koperku ( 3/4) i musztardę. Przyprawić solą i pieprzem.Usmażoną rybę włożyć ostrożnie do przygotowanego sosu. Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem. Przystroić plasterkami cytryny. Serwować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz