Tak jedzą na północy
Składniki
- 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
- 4 szalotki
- 2 łyżki stoł. Masła
- 1 łyżka stoł. Mąki
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 400 ml wywaru rybego
- 400 g makaronu
- 600 g fileta z dorsza bez skóry
- 1-2 łyżki stoł. Soku z cytryny
- 2 łyżki stoł. Oleju
- 2 sztangi pory
- 1 ząbek czosnku
- 200 g małych pomidorów
- Sól, świeżo zmielony pieprz, cukier
Doskonała potrawa z krajów nordyckich
Wartości odżywcze na osobę
- 1450 kJ/ 340 kcal
- 38 g białka
- 19 g tłuszczu
- 15 g węglowodanów
Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie
Pieprz drobno posiekać. Szalotki obrać
drobno pokroić i połowę podsmażyć na maśle. Wsypać pieprz i
razem poddusić. Wsypać mąkę i przysmażyć na złoty kolor. Wlać
wino i połowę wywaru rybnego, krótko zagotować. Sos doprawić
solą i pieprzem. Makaron zagotować w osolonej wodzie ( ok. 8 min.).
Filety opłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Pokroić w kostkę,
skropić sokiem z cytryny i posolić. Podsmażyć krótko na gorącym
oleju, wyjąć z patelni i odstawić. Sztangi pory umyć i pokroić w
cienkie krążki. Czosnek obrać i rozgnieść. Pomidory obmyć.
Pozostałe pokrojone szalotki i czosnek podsmażyć na oleju. Dodać
pomidory i wszystko razem poddusić. Wlać resztę wywaru i dusić
pod przykryciem 5- 10 min. Włożyć makaron i rybę, doprawić solą,
cukrem i łyżeczką marynaty z pieprzu. Nałożyć na talerze, polać
sosem i serwować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz