środa, 23 października 2013

Dorsz po nordycku


Tak jedzą na północy




kawałki ryby na talerzu z makaronem i pomidorami












Składniki

  • 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
  • 4 szalotki
  • 2 łyżki stoł. Masła
  • 1 łyżka stoł. Mąki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 400 ml wywaru rybego
  • 400 g makaronu
  • 600 g fileta z dorsza bez skóry
  • 1-2 łyżki stoł. Soku z cytryny
  • 2 łyżki stoł. Oleju
  • 2 sztangi pory
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g małych pomidorów
  • Sól, świeżo zmielony pieprz, cukier


Doskonała potrawa z krajów nordyckich

Wartości odżywcze na osobę
  • 1450 kJ/ 340 kcal
  •     38 g  białka
  •     19 g  tłuszczu
  •     15 g  węglowodanów


Przygotowanie: 30 min.

Przyrządzanie


Pieprz drobno posiekać. Szalotki obrać drobno pokroić i połowę podsmażyć na maśle. Wsypać pieprz i razem poddusić. Wsypać mąkę i przysmażyć na złoty kolor. Wlać wino i połowę wywaru rybnego, krótko zagotować. Sos doprawić solą i pieprzem. Makaron zagotować w osolonej wodzie ( ok. 8 min.). Filety opłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i posolić. Podsmażyć krótko na gorącym oleju, wyjąć z patelni i odstawić. Sztangi pory umyć i pokroić w cienkie krążki. Czosnek obrać i rozgnieść. Pomidory obmyć. Pozostałe pokrojone szalotki i czosnek podsmażyć na oleju. Dodać pomidory i wszystko razem poddusić. Wlać resztę wywaru i dusić pod przykryciem 5- 10 min. Włożyć makaron i rybę, doprawić solą, cukrem i łyżeczką marynaty z pieprzu. Nałożyć na talerze, polać sosem i serwować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz