środa, 16 października 2013

Łosoś bolognese z makkaroni


Łosoś nie tylko wędzony

Kawałki łososia z makaronem na talerzu








Składniki


  • 400 g fileta z łososia
  • 1- 2 łyżki stoł. Soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 gałązki szczypiorku z cebulkami
  • 2 łyżki stoł. Oleju z oliwek
  • 1 łyżka stoł. Zagęszczonego przecieru pomidorowego
  • 500 g przecieru pomidorowego ( passata) z kartonika
  • 400 g makkaroni ( może być „zwyczajny“ makaron)
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka cukru ( najlepiej brunatnego)
  • 50 g startego parmezanu
  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu

Nieskomplikowane smaczne danie z Italii

Wartości odżywcze na osobę
  • 691 kcal/ 2889 kJ
  • 78 g węglowodanów
  • 37 g białka
  • 25 g tłuszczu

Przygotowanie: 30 min.

Przyrządzanie


Fileta z łososia opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i pokroić w kostkę ( ok. 1.5 cm). Posolić skropić sokiem z cytryny. Cebulę drobno posiekać, czosnek rozgnieść. Szczypiorek umyć i pokroić na małe krążki. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć kawałki łososia, wyjąć z patelni i odstawić. W tym samym oleju usmażyć cebulę, czosnek i szczypiorek. Dołożyć łyżkę zagęszczonego przecieru pomidorowego i krótko poddusić. Następnie wlać przecier z kartonika ( np: Passata) i gotować na małym ogniu ok. 5 min.
Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok. 10 min. Sos na patelni posypać koperkiem, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Włożyć kawałki łososia, ostrożnie wymieszać i podgrzać. Makaron nałożyć na talerz, polać sosem z kawałkami łososia i posypać parmezanem. Serwować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz