Łosoś nie tylko wędzony
Składniki
- 400 g fileta z łososia
- 1- 2 łyżki stoł. Soku z cytryny
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 gałązki szczypiorku z cebulkami
- 2 łyżki stoł. Oleju z oliwek
- 1 łyżka stoł. Zagęszczonego przecieru pomidorowego
- 500 g przecieru pomidorowego ( passata) z kartonika
- 400 g makkaroni ( może być „zwyczajny“ makaron)
- 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
- 1 łyżeczka cukru ( najlepiej brunatnego)
- 50 g startego parmezanu
- szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
Nieskomplikowane
smaczne danie z Italii
Wartości odżywcze na osobę
- 691 kcal/ 2889 kJ
- 78 g węglowodanów
- 37 g białka
- 25 g tłuszczu
Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie
Fileta z łososia opłukać w zimnej
wodzie, osuszyć i pokroić w kostkę ( ok. 1.5 cm). Posolić skropić
sokiem z cytryny. Cebulę drobno posiekać, czosnek rozgnieść.
Szczypiorek umyć i pokroić na małe krążki. Rozgrzać olej na
patelni i obsmażyć kawałki łososia, wyjąć z patelni i odstawić.
W tym samym oleju usmażyć cebulę, czosnek i szczypiorek. Dołożyć
łyżkę zagęszczonego przecieru pomidorowego i krótko poddusić.
Następnie wlać przecier z kartonika ( np: Passata) i gotować na
małym ogniu ok. 5 min.
Makaron wrzucić do osolonego wrzątku
i gotować ok. 10 min. Sos na patelni posypać koperkiem, przyprawić
solą, pieprzem i cukrem. Włożyć kawałki łososia, ostrożnie
wymieszać i podgrzać. Makaron nałożyć na talerz, polać sosem z
kawałkami łososia i posypać parmezanem. Serwować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz