środa, 25 września 2013

Plaah Samrieh Prung Rot

Pstrągi z grilla z Tajlandii





Składniki

  • 4 pstrągi ( ok. 200- 250 g)
  • 9 łyżek stoł. soku z limetki
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 10 ząbków czosnku
  • 9 łyżek stoł. oleju
  • 1 łyżka stoł. chili w proszku
  • 2 łyżki stoł. cukru
  • 3 łyżki stoł. sosu rybnego
  • szczypta czarnego zmielonego pieprzu

Ostra potrawa z Tajlandii. Trochę droga


Wartości odżywcze na osobę

1800 kJ/ 430 kcal

Przygotowanie: 35 min

Przyrządzanie

Wypatroszone i oczyszczone pstrągi dobrze umyć  w zimnej wodzie. Naciąć nożem w poprzek po obu stronach ( co 2 cm). Natrzeć sokiem z limetek ( 4 łyżki stoł.) i solą wewnątrz i z wierzchu. Posypać pieprzem. Kapustę i marchewkę opłukać i pokroić w cienkie paski. Obłożyć nimi brzegi półmiska ( Tajlandii rolę półmiska spełnia liść palmy bananowej). Czosnek obrać i drobno posiekać. W małym rondelku rozgrzać olej ( ok. 5 żyżek stoł.) i na średnim ogniu usmażyć czosnek na brązowo- żółty kolor. Odsawić na bok. Aby przygotować sos; rozgrzewamy w garnku 2 łyżki stołowe oleju, wsypujemy chilii i krótko podsmażamy. Zdejmujemy garnek z pieca i dodajemy sos rybny, cukier i 5 łyżek stołowych soku z limetek. Wszystko dobrze wymieszać ( cukier musi się roztopić). Pstrągi posmarować olejem i położyć na grilla. Można je też z powodzeniem opiec w piekarniku ( 200°C). Piec ok. 15 min obracając i co jakić czas smarowć olejem- najlepiej pędzelkiem. Położyć ryby na przygotowany półmisek, polać olejem z czosnkiem i przygotowanym sosem. Sos możemy też podać osobno. Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz