Składniki
- 4 pstrągi ( ok. 200- 250 g)
- 9 łyżek stoł. soku z limetki
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 główki białej kapusty
- 1 duża marchewka
- 10 ząbków czosnku
- 9 łyżek stoł. oleju
- 1 łyżka stoł. chili w proszku
- 2 łyżki stoł. cukru
- 3 łyżki stoł. sosu rybnego
- szczypta czarnego zmielonego pieprzu
Ostra potrawa z Tajlandii. Trochę droga
Wartości odżywcze na osobę
1800 kJ/ 430 kcal
Przygotowanie: 35 min
Przyrządzanie
Wypatroszone i oczyszczone pstrągi dobrze umyć w zimnej wodzie. Naciąć nożem w poprzek po obu stronach ( co 2 cm). Natrzeć sokiem z limetek ( 4 łyżki stoł.) i solą wewnątrz i z wierzchu. Posypać pieprzem. Kapustę i marchewkę opłukać i pokroić w cienkie paski. Obłożyć nimi brzegi półmiska ( Tajlandii rolę półmiska spełnia liść palmy bananowej). Czosnek obrać i drobno posiekać. W małym rondelku rozgrzać olej ( ok. 5 żyżek stoł.) i na średnim ogniu usmażyć czosnek na brązowo- żółty kolor. Odsawić na bok. Aby przygotować sos; rozgrzewamy w garnku 2 łyżki stołowe oleju, wsypujemy chilii i krótko podsmażamy. Zdejmujemy garnek z pieca i dodajemy sos rybny, cukier i 5 łyżek stołowych soku z limetek. Wszystko dobrze wymieszać ( cukier musi się roztopić). Pstrągi posmarować olejem i położyć na grilla. Można je też z powodzeniem opiec w piekarniku ( 200°C). Piec ok. 15 min obracając i co jakić czas smarowć olejem- najlepiej pędzelkiem. Położyć ryby na przygotowany półmisek, polać olejem z czosnkiem i przygotowanym sosem. Sos możemy też podać osobno. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz