Ta ryba z Morza Śródziemnego jest bardzo popularna w Toskanii.
Składniki
- 2 duże dorady ( po 0,5 kg)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g pomidorów
- 1 cukinia
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki stoł. oleju
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka soli
- 100 g oliwek
- 1 pęczek bazylii
- szczypta czarnego grubo zmielonego pieprzu
Potrawa włoska. Trochę droga
Wartości odżywcze na osobę
- 2090 kJ/ 500 kcal
- 36 g białka
- 30 g tłuszczu
- 13 g węglowodanów
Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie
Ryby oczyścić i dobrze opłukać w zimnej wodzie. Osuszyć i ostrym nożem naciąć w poprzek po obu stronach ( 4 nacięcia). Skropić sokiem z cytryny i odstawić pod przykryciem. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i poświartkować ( wyciąć środkowe, stwardniałe części). Cukinię umyć i pokroić w plasterki. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Cebulę i czosnek usmażyć na patelni ( nie za mocno). Przełożyć do garnka, dolać białe wino i zagotować. Dołożyć cukinię, pomidory i gotować 5 min pod przykryciem. Sos doprawić solą i pieprzem. Przelać sos do żaroodpornej formy i włożyć do niego ryby. Posmarować ryby resztą oleju, posypać oliwkami i włożyćdo rozgrzanego piekarnika na ok. 20 min. Podawać w naczyniu posypane listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz