piątek, 23 marca 2012

Aloza


                                                                                             Aloza
    

                                





D: Alse (Maifisch); Engl: shad; Fran: alose; Ital: alaccia, alosa; Sp: sabalo.

Aloza jako jedyny gatunek z tej rodziny żyje w dwóch środowiskach. Głównie żyje w morzu, ale na tarło wędruje do rzek. Jest to największy przedstawiciel śledziowatych, osiąga ok. 50 cm długości.
Ławice alozy występują głównie w pobliżu wybrzeży Europy, Ameryki Płn. i w Morzu Sródziemnym. Najbardziej cenione są ryby złowione w rzekach, w drodze na tarło, z powodu dobrze wykształconej, delikatnej ikry.

Sposoby przyrządzania.
Alozę można przyrządzać jako fileta. Pozostałe odpady nadają się na zupę rybną albo na wywar.
Można ją też wypatroszoną i oskrobaną, obtoczyć w mące i normalnie usmażyć, zgrillować w alufolii albo poddusić w wywarze z domieszką białego wina i dodatkiem cebuli.
Serwujemy z tartym chrzanem, masłem sardelowym, szparagami, sauce holladaise, sauce remoulade. Naturalnie to są tylko ogólne wiadomości. Szegółowe przepisy przeczytacie w najbliższym czasie. W końcu muszę jakoś wzbudzić waszą ciekawość

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz