Aloza
D: Alse (Maifisch); Engl: shad; Fran: alose; Ital: alaccia, alosa; Sp: sabalo.
Aloza jako jedyny gatunek z tej rodziny żyje w dwóch środowiskach. Głównie żyje w morzu, ale na tarło wędruje do rzek. Jest to największy przedstawiciel śledziowatych, osiąga ok. 50 cm długości.
Ławice alozy występują głównie w
pobliżu wybrzeży Europy, Ameryki Płn. i w Morzu Sródziemnym.
Najbardziej cenione są ryby złowione w rzekach, w drodze na tarło,
z powodu dobrze wykształconej, delikatnej ikry.
Sposoby przyrządzania.
Alozę można przyrządzać jako
fileta. Pozostałe odpady nadają się na zupę rybną albo na wywar.
Można ją też wypatroszoną i
oskrobaną, obtoczyć w mące i normalnie usmażyć, zgrillować w
alufolii albo poddusić w wywarze z domieszką białego wina i
dodatkiem cebuli.
Serwujemy z tartym chrzanem, masłem
sardelowym, szparagami, sauce holladaise, sauce remoulade. Naturalnie
to są tylko ogólne wiadomości. Szegółowe przepisy przeczytacie w najbliższym czasie. W końcu muszę jakoś wzbudzić waszą ciekawość
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz