piątek, 27 kwietnia 2012

Dorsz



Na rynku rybnym w Europie klasyfikuje się dorsza na dwie grupy.


Dorsz z Morza Bałtyckiego.
 D: Dorsz; Engl: cod; Franc: fancaud; Ital: merluzzo; Span: merluza.
Istnieje też opinia, że jest młody, niedojrzały dorsz bałtycki. Piszę o tym, żebyście wiedzieli o co chodzi, jeśli spotkacie się z tą nazwą.


Dorsz z Morza Północnego i Atlantyku.
D: Kabeljau; Engl: cod; Franc: cabillaud; Ital: merluzzo fresco; Span: merluza.






Na światowym rynku rybnym, jedna z najważniejszych ryb morskich. Połowy ryb dorszowatych mają bardzo duże znaczenie dla wielu krajów Europy i Ameryki.
Dorsze charakteryzują się tym; że mają trzy płetwy grzbietowe i mocno rozwinięty wyrostek pod dolną szczęką. Dorosłe osobniki w Atlantyku osiągają do 1m. długości i ważą do 20 kg.
Dorsz z Morza Północnego waży maksymalnie 6-7 kg. Poławiany jest w na szelfie Północnego Atlantyku, w Morzu Północnym, Norweskim i Bałtyckim.
Na rynek trafia jako cała ryba, tuszka oraz filet. Oferta obejmuje ryby mrożone i świerze. W wielu krajach bardzo ważnym produktem z dorszowatych są: Stockfish, Cliff- fish i Laberdan. U nas tego typu przetwory z dorsza są raczej mało znane. W porzednim wpisie opisałem je dokładnie. Zajrzyjcie- może być bardzo interesujące.




Przyrządzanie.


Dorsz ma wprawdzie małe łuski, dlatego przed przyrządzaniem musi być oskrobany. Jego delikatne   i bardzo smaczne mięso można przyrządzać na wiele sposobów: Smażyć w panierce na patelni, grillować, smażyć we frytkownicy, gotować, piec w piekarniku w folii a także dusić z warzywami.
Jest także doskonałym surowcem do produkcji kotletów i hamburgerów rybnych. Trudno jest sobie także wyobrazić zupę rybną bez mięsa z dorsza.
Odpowiednimi przyprawami są: curry, estragon, czosnek, cebula, pietruszka, pasta z sardeli.

Przystawki.

Plasterki jabłka, zielona fasolka szparagowa, pieczarki, ser żółty, pora, marchewka, papryka, czerwone buraczki, ogórki kiszone i marynowane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz