-->
Morszczuk
D: Seehecht; Engl:
hake; Franc: colin, merlus; Ital: luccio marino; Span: merluza.
Morszczuk ma
wrzecionowatą, smukłą budowę ciała, charakterystyczne są mocno
rozwinięte szczęki drapieżnika. Osiąga od 0,5 do 1 m. długości
i do 10 kg. wagi. Zachodni Atlantyk- od Islandii do wybrzeży Afryki
i Ameryki Południowej, a także Morze Północne są jego strefą
życiową.
Sposoby
przyrządzania.
Musi być
oskrobany z łusek. Przyrządzamy podobnie jak inne dorszowate. Jego
białe mięso o mocnej kosystencji nadaje się doskonale na
szaszłyki oraz jako dodatek do zup i kotletów mielonych z ryby.
Odpowiednimi
przyprawami są: pieprz cayenne,
kapary,czosnek, świerze zioła, szałwia, musztarda , trufle.
Przystawki:
Przysmażona albo
duszona w winie cebula, przysmażony boczek, frytki, ziemniaki, ryż.
Czarniak
D: Seelachs,
Köhler; Engl: coalfish, rock salmon; Franc: grelin, lieu noir; Ital:
merlano nero, merluza carbonaro; Span: gado, palero.
Występuje głównie
u wybrzeży Islandii, Grenlandii, Nowej Funlandii, Norwegii a także
u wschodnich wybrzeży Ameryki Północnej. Osiąga do 1 m.
długości. Czarniak ma bardzo dużny udział w ogólnej ofercie na
rynkach rybnych w Europie. Generalnie jest oferowany jako filet,
tylko niewielki procent- jako cała ryba.Wędzony i marynowany w oleju jest bardzo popularnym produktem na rynkach Europy- tzw. fałszywy łosoś.
Przyrządzanie.
Można go
przyrządzać podobnie jak inne dorszowate. Wędzony, drobno
pokrojony i marynowany w oleju czarniak ( fałszywy łosoś) jest
doskonałym dodatkiem do sałatek i przystawek, a także jako obkład na białe
pieczywo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz