piątek, 4 maja 2012

Morszczuk & czarniak

-->

                                                   Morszczuk


D: Seehecht; Engl: hake; Franc: colin, merlus; Ital: luccio marino; Span: merluza. 

Morszczuk ma wrzecionowatą, smukłą budowę ciała, charakterystyczne są mocno rozwinięte szczęki drapieżnika. Osiąga od 0,5 do 1 m. długości i do 10 kg. wagi. Zachodni Atlantyk- od Islandii do wybrzeży Afryki i Ameryki Południowej, a także Morze Północne są jego strefą życiową.

Sposoby przyrządzania.

Musi być oskrobany z łusek. Przyrządzamy podobnie jak inne dorszowate. Jego białe mięso o mocnej kosystencji nadaje się doskonale na szaszłyki oraz jako dodatek do zup i kotletów mielonych z ryby.

Odpowiednimi przyprawami są: pieprz cayenne, kapary,czosnek, świerze zioła, szałwia, musztarda , trufle.

Przystawki:

Przysmażona albo duszona w winie cebula, przysmażony boczek, frytki, ziemniaki, ryż.

 


                                                    Czarniak



D: Seelachs, Köhler; Engl: coalfish, rock salmon; Franc: grelin, lieu noir; Ital: merlano nero, merluza carbonaro; Span: gado, palero.

Występuje głównie u wybrzeży Islandii, Grenlandii, Nowej Funlandii, Norwegii a także u wschodnich wybrzeży Ameryki Północnej. Osiąga do 1 m. długości. Czarniak ma bardzo dużny udział w ogólnej ofercie na rynkach rybnych w Europie. Generalnie jest oferowany jako filet, tylko niewielki procent- jako cała ryba.Wędzony i  marynowany w oleju jest bardzo popularnym produktem na rynkach Europy-  tzw. fałszywy łosoś.

Przyrządzanie.

Można go przyrządzać podobnie jak inne dorszowate. Wędzony, drobno pokrojony i marynowany w oleju czarniak ( fałszywy łosoś) jest doskonałym dodatkiem do sałatek i przystawek, a także jako obkład na białe pieczywo.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz