czwartek, 14 marca 2013

Koktajl wiosenny

Wygląda i smakuje wiosennie



szklany kielich wypełniony mieszanką twarogu i krewetek, posypanych szczypiorkiem i rzodkiewką

Składniki

  • 100 g  świeżego szpinaku
  • 200 g  twarożku homogenizowanego
  • 200 g  creme fraiche
  • 150 g  krewetek ( krewetka północna
  • 1  szalotka
  • 2  łyżeczki sosu sojowego ( np: Kikkoman)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej zmielonej papryki
  • 2   łyżki stoł. pokrojonego szczypiorku
  • 1   pęczek rzodkiewki

Łatwo i szybko

Wartości odżywcze na osobę
  • 1085 kJ/ 260 kcal
  •      17 g białka
  •      18 g tłuszczu
  •        6 g węglowodanów

Przygotowanie: 30 min.


Przyrządzanie


Szpinak umyć, usunąć żyłki z liści i wyłożyć listkami 4 koktajlówki. Szalotkę obrać, drobno posiekać i wymieszać z twarożkiem, creme fraiche, krewetkami. Dodać sos sojowy, paprykę i łyżkę szczypiorku. Wymieszać i napełnić koktajlówki. Posypać pokrojoną w plasterki rzodkiewką i resztą szczypiorku. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz