wtorek, 12 marca 2013

Zupa koperkowa z klopsikami rybnymi

 Wygląda bardzo apetycznie i jest naprawdę smaczna 




Talerz z klarowną zupą w której pływają kulki klopsików

Składniki


  • 200 g  fileta z ryb dorszowatych
  • 100 g  mąki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 2 łyżki stoł. soku z cytryny
  • 2 łyżki stoł. drobno posiekanego koperku
  • 1 pęczek warzyw do zupy
  • 1,5 l wody
  • 1 łyżka stoł. drobno posiekanej pietruszki
  • 2  łyżeczki soli ziołowej
  • 1  łyżka stoł. ziaren kopru
  • szczypta białego mielonego pieprzu

Pełnowartościowa recepta. Niezbyt droga

Wartości odżywcze na osobę
  • 1650 kJ/ 395 kcal
  •     20  g białka
  •       2  g tłuszczu
  •     70  g węglowodanów

Przygotowanie: 40 min.


Przyrządzanie



Rybę umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i poćwiartkować. Rybę i cebulę zmiksować. Następnie wymieszać z mąką, jajkami, 1 łyżką soku z cytryny, 1 łyżką posiekanego koperku i pieprzem. Ziarna kopru przyprażyć na małym ogniu w garnku, dodać pokrojone warzywa, zalać wodą i zagotować. Z przygotowanej masy uformować małe klopsiki i włożyć do gotującego wywaru. Gotować na małym ogniu 10 min. Garnek zdjąć z ognia i wsypać resztę koperku i pietruszki. Wlać resztę soku z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Smacznego


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz