Orginalne, smaczne i ładnie wygląda na talerzu
Składniki
- 250 g szpinaku
- 250 g fileta z czarniaka ( może być dorsz)
- 2 łyżki stoł. soku z cytryny
- 2 łyżki stoł. oleju z oliwek
- 1 łyżka stoł. sosu sojowego (np: Kikkoman)
- 3 jajka ( ugotowane na twardo)
- 1 pomidor
- 1 kromka chleba tostowego
- 1 łyżki stoł. pokrojonego koperku
- szczypta białego mielonego pieprzu
Interesująca recepta z Portugalii
Wartości odżywcze na osobę
- 835 kJ/ 200 kcal
- 19 g białka
- 10 g tłuszczu
- 7 g węglowodanów
Przyrządzanie
Szpinak umyć i grubo pokroić. Rybę umyć i skropić sokiem z cytryny, przyprawić pieprzem i dusić w oleju i trochę wody ( ok. 1 łyżka stoł.) pod przykryciem 5 min.
Rybę obrócić, dołożyć szpinak i dusić następne 5 minut. Rabę wyjąć i podzielić na mniejsze kawałki. Jajka obrać, pokroić w krążki. 4 plastry jajka odłożyć, resztę wymieszać delikatnie z sosem sojowym i resztą soku z cytryny. Wyłożyć na talerze, pokryć szpinakiem przystroić ćwiartkami pomidora, plasterkiem jajka i położyć obok ciepły tost, posypać szczypiorkiem. Serwować na ciepło!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz