wtorek, 2 kwietnia 2013

Czarniak ze szpinakiem

Orginalne, smaczne i ładnie wygląda na talerzu






filet rybny na talerzu, obłożony szpinakiem i jajkami na twardo pokrojonymi w plasterki

 Składniki


  • 250 g szpinaku
  • 250 g fileta z czarniaka ( może być dorsz)
  • 2 łyżki stoł. soku z cytryny
  • 2 łyżki stoł. oleju z oliwek
  • 1 łyżka stoł. sosu sojowego (np: Kikkoman)
  • 3 jajka ( ugotowane na twardo)
  • 1 pomidor
  • 1 kromka chleba tostowego
  • 1 łyżki stoł. pokrojonego koperku
  • szczypta białego mielonego pieprzu

Interesująca recepta z Portugalii

Wartości odżywcze na osobę
  • 835 kJ/ 200 kcal
  •   19 g białka
  •   10 g tłuszczu
  •     7 g węglowodanów
Przygotowanie: 30 min.


Przyrządzanie


Szpinak umyć i grubo pokroić. Rybę umyć i skropić sokiem z cytryny, przyprawić pieprzem i dusić w oleju i trochę wody ( ok. 1 łyżka stoł.) pod przykryciem 5 min.
Rybę obrócić, dołożyć szpinak i dusić następne 5 minut. Rabę wyjąć i podzielić na mniejsze kawałki. Jajka obrać, pokroić w krążki. 4 plastry jajka odłożyć, resztę wymieszać delikatnie z sosem sojowym i resztą soku z cytryny. Wyłożyć na talerze, pokryć szpinakiem przystroić ćwiartkami pomidora, plasterkiem jajka i położyć obok ciepły tost, posypać szczypiorkiem. Serwować na ciepło!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz