Szlachetna ryba w pospolitym boczku
Składniki
- 4 pstrągi po ok. 200 g ( pstrąg potokowy, tęczowy...)
- 1 łyżeczka soli
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżeczki świeżego posiekanego koperku
- 4 łyżeczki świeżej posiekanej pietruszki
- 60 g twarożku homogenizowanego
- 2 łyżki stoł. mleka
- 100 g świeżego boczku w cienkich plastrach
- 2 szalotki
- 1 łyżka stoł. masła
- 150 ml wywaru z warzyw ( instant)
- sok z 1 cytryny
- trochę suszonego rozmarynu
Łatwo i szybko
Wartości odżywcze na osobę
- 1925 kJ/ 460 kcal
- 43 g białka
- 29 g tłuszczu
- 3 g węglowodanów
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 25 min.
Przyrządzanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Pstrągi dobrze umyć pod zimną wodą, skropić sokiem z cytryny i posolić. Czosnek drobno posiekać i wymieszać z koperkiem, pietruszką, twarożkiem i mlekiem. Powstałą masą wypełnić jamy brzuszne pstrągów. Owinąć ryby plasterkami boczku i włożyć do żaroodpornej formy ( obok siebie). Piec w piekarniku, na środkowej półce, 25 min. Szalotki pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Wywar warzywny zagotować z rozmarynem (ok. 5 min). Zalać wywarem usmażone szalotki. Gotowym sosem polać ( 10 min. przed końcem pieczenia) pstrągi w piekarniku. Serwować z bagietką i zieloną sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz