sobota, 27 kwietnia 2013

Pstrągi zapiekane z boczkiem

Szlachetna ryba w pospolitym boczku

dwa pstrągi owinięte boczkiem na białym talerzu



Składniki


  • 4   pstrągi po ok. 200 g ( pstrąg potokowy, tęczowy...)
  • 1   łyżeczka soli
  • 1   ząbek czosnku
  • 4   łyżeczki świeżego posiekanego koperku
  • 4   łyżeczki świeżej posiekanej pietruszki
  • 60 g twarożku homogenizowanego
  • 2 łyżki stoł.   mleka
  • 100 g świeżego boczku w cienkich plastrach
  • 2   szalotki
  • 1 łyżka stoł.  masła
  • 150 ml          wywaru z warzyw ( instant)
  • sok z 1 cytryny
  • trochę suszonego rozmarynu

Łatwo i szybko

Wartości odżywcze na osobę
  • 1925 kJ/ 460 kcal
  •      43 g białka
  •      29 g tłuszczu
  •        3 g węglowodanów

Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 25 min.


Przyrządzanie



Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Pstrągi dobrze umyć pod zimną wodą, skropić sokiem z cytryny i posolić. Czosnek drobno posiekać i wymieszać z koperkiem, pietruszką, twarożkiem i mlekiem. Powstałą masą wypełnić jamy brzuszne pstrągów. Owinąć ryby plasterkami boczku i włożyć do żaroodpornej formy ( obok siebie). Piec w piekarniku, na środkowej półce, 25 min. Szalotki pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Wywar warzywny zagotować z rozmarynem (ok. 5 min). Zalać wywarem usmażone szalotki. Gotowym sosem polać ( 10 min. przed końcem pieczenia) pstrągi w piekarniku. Serwować z bagietką i zieloną sałatą.
















 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz