Smakosze, którzy jedzą chętnie skorupiaki, będą zadowoleni
Składniki
- 16 scampi ( homarzec)
- 1/2 świeżego ogórka
- 2 żółtka
- 2 łyżki stoł. białego wytrawnego wina
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu ( najlepiej świeżo- zmielonego )
- 125 g dobrze schłodzonego masła
- 1 pęczek świeżego estragonu, albo 1/2 łyżeczki suszonego
- szczypta soli i cukru
- masło do wysmarowania formy
Specjalność z Francji
Wartości odżywcze na osobę
- 1590 kJ / 380 kcal
- 23 g białka
- 30 g tłuszczu
- 3 g węglowodanów
Przyrządzanie
Scampi wyjąć ze skorupki, usunąć jelito, umyć i osuszyć. Ogórka obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na dwie połówki. Usunąć ziarenka ze środka. Pokroić na plasterki. Żaroodporną formę wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 250°C. Scampi i plasterkami ogórka wypełnić formę. Żółtka wymieszać z winem, solą, pieprzem i cukrem. Zanużyć dno naczynia w gorącej wodzie i dodawać ostrożnie schłodzone masło, ciągle mieszając. W ten sposób przygotowuje się krem maślany. Estragon opłukać, oddzielić listki od gałązek. Listki drobno posiekać i wymieszać ostrożnie z kremem. Zalać kremem scampi w formie. Wstawić do piekarnika i piec ok. 5 min. Serwować z bagietką
Typ: Zamiast ogórka można użyć cukinię. Trzeba ją pokroić podobnie jak ogórka i krótko zagotować w gorącej wodzie (zblanszować)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz