wtorek, 23 kwietnia 2013

Scampi zapiekane z ogórkiem

Smakosze, którzy jedzą chętnie skorupiaki, będą zadowoleni

krewetki na talerzu z pokrojonymi ogórkami w jasnym sosie

Składniki


  • 16  scampi ( homarzec)
  • 1/2  świeżego ogórka
  • 2    żółtka
  • 2 łyżki stoł. białego wytrawnego wina
  • 1/2  łyżeczki białego pieprzu  ( najlepiej świeżo- zmielonego )
  • 125 g dobrze schłodzonego masła
  • 1 pęczek świeżego estragonu, albo 1/2 łyżeczki suszonego
  • szczypta soli i cukru
  • masło do wysmarowania formy

Specjalność z Francji


Wartości odżywcze na osobę
  • 1590 kJ / 380 kcal
  •      23 g białka
  •      30 g tłuszczu
  •        3 g węglowodanów
Przygotowanie: 30 min.



Przyrządzanie


Scampi wyjąć ze skorupki, usunąć jelito, umyć i osuszyć. Ogórka obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na dwie połówki. Usunąć ziarenka ze środka. Pokroić na plasterki. Żaroodporną formę wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 250°C. Scampi i plasterkami ogórka wypełnić formę. Żółtka wymieszać z winem, solą, pieprzem i cukrem. Zanużyć dno naczynia w gorącej wodzie i dodawać ostrożnie schłodzone masło, ciągle mieszając. W ten sposób przygotowuje się krem maślany. Estragon opłukać, oddzielić listki od gałązek. Listki drobno posiekać i wymieszać ostrożnie z kremem. Zalać kremem scampi w formie. Wstawić do piekarnika i piec ok. 5 min. Serwować z bagietką

Typ: Zamiast ogórka można użyć cukinię. Trzeba ją pokroić podobnie jak ogórka i krótko zagotować w gorącej wodzie (zblanszować)

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz