Można powiedzieć, coś dla prawdziwych smakoszy
Składniki
- 125 g pieczarek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 50 g masła
- 2 łyżki stoł. mąki
- 150 ml gorącego bulionu z drobiu
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 250 ml słodkiej śmietany
- 250 g krewetek
- 200 g zagotowanych szparagów ( najlepiej same szpice)
- 1/2 łyżeczki białego mielonego pieprzu
- 2 żółtka
- 1 pęczek koperku
- 4 foremki z ciasta francuskiego ( można kupić gotowe)
- szczypta soli i cukru
Szybko. Trochę kosztuje
Wrtości odżywcze na osobę
- 1650 kJ / 400 kcal
- 14 g białka
- 31 g tłuszczu
- 10 g węglowodanów
Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie
Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić na plasterki. Spryskać sokiem z cytryny i smażyć ( do smażenia użyć połowę masła ) do momentu, aż wyparuje woda. Z reszty masła, mąki, wina i bulionu przygotować sos. Gotować sos kilka minut, następnie dodać śmietanę. Włożyć krewetki, szparagi i pieczarki i gotować ( na małym ogniu) ok. 5 min. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Przygotowany sos ( ragout) przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Żółtka wymieszać z dwiema łyżkami sosu. Zagęścić nimi sos. Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać i wymieszać ostrożnie z ragout. Foremki z ciasta francuskiego rozgrzać w piekarniku i wypełnić przygotowanym ragout. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz