czwartek, 25 kwietnia 2013

Garnelenragout w cieście francuskim

Można powiedzieć, coś dla prawdziwych smakoszy




walcowata forna z ciasta francuskiego wypełniona garnelami


Składniki

  • 125 g pieczarek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 50 g     masła
  • 2 łyżki stoł. mąki
  • 150 ml  gorącego bulionu z drobiu
  • 150 ml  białego wytrawnego wina
  • 250 ml  słodkiej śmietany
  • 250 g krewetek
  • 200 g zagotowanych szparagów ( najlepiej same szpice)
  • 1/2  łyżeczki białego mielonego pieprzu
  • 2 żółtka
  • 1 pęczek koperku
  • 4 foremki z ciasta francuskiego ( można kupić gotowe)
  • szczypta soli i cukru


Szybko. Trochę kosztuje

Wrtości odżywcze na osobę
  • 1650 kJ / 400 kcal
  •      14 g białka
  •      31 g tłuszczu
  •      10 g węglowodanów

Przygotowanie: 30 min.


Przyrządzanie


Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić na plasterki. Spryskać sokiem z cytryny i smażyć ( do smażenia użyć połowę masła ) do momentu, aż wyparuje woda. Z reszty masła, mąki, wina i bulionu przygotować sos. Gotować sos kilka minut, następnie dodać śmietanę. Włożyć krewetki, szparagi i pieczarki i gotować ( na małym ogniu) ok. 5 min. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Przygotowany sos ( ragout) przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Żółtka wymieszać z dwiema łyżkami sosu. Zagęścić nimi sos. Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać i wymieszać ostrożnie z ragout. Foremki z ciasta francuskiego rozgrzać w piekarniku i wypełnić przygotowanym ragout. Smacznego









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz