wtorek, 16 kwietnia 2013

pstrąg smażony

Danie proste, mimo to raffinesse


usmażona ryba na talerzu posypana pieczonymi migdałami

Składniki



  • 4 świeże pstrągi
  • 2 łyżki stoł. octu albo sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki stoł.mąki
  • 100 g masła
  • 1 cytryna (bio)
  • 1 pęczek pietruszki


Łatwo i szybko

Wartości odżywcze na osobę
  • 2005 kJ/ 480 kcal
  •      50 g białka
  •      28 g tłuszczu
  •        8 g węglowodanów
Przgotowanie: 15 min.
Przyrządzanie: 15 mi.



Przyrządzanie



Pstrągi, jeśli konieczne, oskrobać, wypatroszyć i dobrze umyć ( wewnątrz i zewnątrz), osuszyć. Skropić sokiem z cytryny albo octem i odstawić na 10 minut. Następnie posolić ( wewnątrz i zewnątrz). Obtoczyć w mące i smażyć na gorącym maśle ok 12 min. na złotawo- brązowy kolor. Cytrynę poćwiartkować, pietruszkę umyć umyć i osuszyć.  Przystroić gałązkami pietruszki i ćwiartkami cytryny. Serwować z ziemniakami posypanymi posiekaną pietruszką albo koperkiem. Jako dodatek podajemy  sałatę. Aby danie nabrało raffinesse, smażymy na maśle płatki migdałów na złoty kolor i posypujemy nimi usmażone pstrągi. Efekt murowany!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz