Danie proste, mimo to raffinesse
Składniki
- 4 świeże pstrągi
- 2 łyżki stoł. octu albo sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki stoł.mąki
- 100 g masła
- 1 cytryna (bio)
- 1 pęczek pietruszki
Łatwo i szybko
Wartości odżywcze na osobę
- 2005 kJ/ 480 kcal
- 50 g białka
- 28 g tłuszczu
- 8 g węglowodanów
Przyrządzanie: 15 mi.
Przyrządzanie
Pstrągi, jeśli konieczne, oskrobać, wypatroszyć i dobrze umyć ( wewnątrz i zewnątrz), osuszyć. Skropić sokiem z cytryny albo octem i odstawić na 10 minut. Następnie posolić ( wewnątrz i zewnątrz). Obtoczyć w mące i smażyć na gorącym maśle ok 12 min. na złotawo- brązowy kolor. Cytrynę poćwiartkować, pietruszkę umyć umyć i osuszyć. Przystroić gałązkami pietruszki i ćwiartkami cytryny. Serwować z ziemniakami posypanymi posiekaną pietruszką albo koperkiem. Jako dodatek podajemy sałatę. Aby danie nabrało raffinesse, smażymy na maśle płatki migdałów na złoty kolor i posypujemy nimi usmażone pstrągi. Efekt murowany!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz