piątek, 12 kwietnia 2013

Pstrąg " blue"

Klasyczna recepta nie do pobicia

niebieska ryba na talerzu 
Składniki

  • 4 świeże pstrągi
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 ml octu
  • 3l wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 125 g masła
  • 1 cytryna
  • 1 mały pęczek pietruszki


Szybko. Trochę trudno

Wartości odżywcze na osobę
  • 2155 kJ/ 515 kcal
  •      49 g białka
  •      32 g tłuszczu
  •        2 g węglowodanów
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10- 15 min.



Przyrządzanie


Pstrągi  wypatroszyć i oczyścić. Ostrożnie opłukać w zimnej wodzie, przy czym trzeba uważać, aby nie usunąć śluzu z powierzchni ryby. To jest podstawa tej recepty. Śluz pod wpływem kwasu ( ocet) i temperatury nadaje rybie niebieskawą barwę. Pstrągi w środku osuszyć i natrzeć solą ( tylko wewnątrz). Teraz musimy nadać im odpowiednią formę, aby się dobrze prezentowały. W tym celu grubą igłą z odpowiednio mocną nitką ( dratwa) przeciągamy przez dolną szczękę i zawiązujemy, nastąpnie przeciągamy nitkę przez nasadę płetwy ogonowej, lekko ściągamy i zawiązujemy. w ten sposób nadajemy rybą łukowaty kształt.Tak przygotowane pstrągi kładziemy na półmisek ( deskę do krojenia) i dokładnie polewamy rozgrzanym octem. Następnie zagotowujemy wodę z solą i białym winem w odpowiednio dużym garnku. Wkładamy ryby do garnka i gotujemy na małym ogniu, w zależności od wielkości ryb, od 10 do 15 min.Ryby są ugotowane, jeśli można łatwo oddzielić  płetwę grzbietową. Masło roztopić i postawić w ciepłym miejscu. Cytrynę umyć i poćwiartkować. Pietruszkę opłukać i drobno posiekać. Pstrągi  przystroić na półmisku ćwiartkami cytryny i pietruszką. Do tego serwować gotowane ziemniaki i roztopione masło jako sos. Smacznego 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz