Klasyczna recepta nie do pobicia
Składniki- 4 świeże pstrągi
- 1 łyżeczka soli
- 150 ml octu
- 3l wody
- 2 łyżeczki soli
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 125 g masła
- 1 cytryna
- 1 mały pęczek pietruszki
Szybko. Trochę trudno
Wartości odżywcze na osobę
- 2155 kJ/ 515 kcal
- 49 g białka
- 32 g tłuszczu
- 2 g węglowodanów
Gotowanie: 10- 15 min.
Przyrządzanie
Pstrągi wypatroszyć i oczyścić. Ostrożnie opłukać w zimnej wodzie, przy czym trzeba uważać, aby nie usunąć śluzu z powierzchni ryby. To jest podstawa tej recepty. Śluz pod wpływem kwasu ( ocet) i temperatury nadaje rybie niebieskawą barwę. Pstrągi w środku osuszyć i natrzeć solą ( tylko wewnątrz). Teraz musimy nadać im odpowiednią formę, aby się dobrze prezentowały. W tym celu grubą igłą z odpowiednio mocną nitką ( dratwa) przeciągamy przez dolną szczękę i zawiązujemy, nastąpnie przeciągamy nitkę przez nasadę płetwy ogonowej, lekko ściągamy i zawiązujemy. w ten sposób nadajemy rybą łukowaty kształt.Tak przygotowane pstrągi kładziemy na półmisek ( deskę do krojenia) i dokładnie polewamy rozgrzanym octem. Następnie zagotowujemy wodę z solą i białym winem w odpowiednio dużym garnku. Wkładamy ryby do garnka i gotujemy na małym ogniu, w zależności od wielkości ryb, od 10 do 15 min.Ryby są ugotowane, jeśli można łatwo oddzielić płetwę grzbietową. Masło roztopić i postawić w ciepłym miejscu. Cytrynę umyć i poćwiartkować. Pietruszkę opłukać i drobno posiekać. Pstrągi przystroić na półmisku ćwiartkami cytryny i pietruszką. Do tego serwować gotowane ziemniaki i roztopione masło jako sos. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz