Kolendra
Kolendra jest bardzo poularnym zielem
zwłaszcza w Azji ( Indie, Tajlandia, Pakistan...).
Wyrasta do 15- 20 cm. Ma zielone, podobne do naszej pietruszki liście, jasnobrązowe, kuliste ( puste w środku) owoce i białe do lekko czerwonych kwiaty. W Azji używa się najczęściej świeże listki i ziarnka ( owoce). Liście są używane do przystrajania potraw, ponieważ nadają im bardzo intensywny specyficzny zapach. Intensywny zapach jest wynikiem zawartości dużej ilości olejków eterycznych.
Kolendra ma też właściwości lecznicze. Działa pozytywnie na układ nerwowy i trawienny. Świeże liście kolendry ( najlepiej nie myć) przechowujemy w słoiku z wodą, albo w woreczku foliowym w lodówce. Owoce kolendry wyglądają podobnie do ziaren pieprzu, są tylko trochę mniejsze i mają biały do jasnobrązowego kolor. Nadają potrawom intensywny zapach i lekko słodkawy smak. Można je kupić w całości albo zmielone.
Wyrasta do 15- 20 cm. Ma zielone, podobne do naszej pietruszki liście, jasnobrązowe, kuliste ( puste w środku) owoce i białe do lekko czerwonych kwiaty. W Azji używa się najczęściej świeże listki i ziarnka ( owoce). Liście są używane do przystrajania potraw, ponieważ nadają im bardzo intensywny specyficzny zapach. Intensywny zapach jest wynikiem zawartości dużej ilości olejków eterycznych.
Kolendra ma też właściwości lecznicze. Działa pozytywnie na układ nerwowy i trawienny. Świeże liście kolendry ( najlepiej nie myć) przechowujemy w słoiku z wodą, albo w woreczku foliowym w lodówce. Owoce kolendry wyglądają podobnie do ziaren pieprzu, są tylko trochę mniejsze i mają biały do jasnobrązowego kolor. Nadają potrawom intensywny zapach i lekko słodkawy smak. Można je kupić w całości albo zmielone.
Pieprz
Pieprz pochodzi z Indii. Do dzisiaj Indie są jednym z największych eksporterów pieprzu na świecie.
Jest rośliną pnącą, może osiągnąć
do 15 m wysokości. Czerwone kuliste owoce rosną na małych
łodyżkach w dużej koncentracji. Podobnie jak porzeczki. Pieprz
czarny, biały i zielony pochodzą od tej samej rośliny, tylko
sposoby obróbki są różne. Aby uzyskać czarny pieprz zrywa się
niedojrzałe owoce i suszy się je po
prostu na słońcu. Pod wpływem enzymów, ziarna wysychając przyjmują czarny kolor. Niedojrzałe zielone ziarna pieprzu włożone do solanki albo do roztworu wody z octem nie zmieniają swojego koloru, w ten sposób uzyskuje się pieprz zielony. Aby uzyskać biały pieprz, w tym celu Zrywa się czerwone dojrzałe ziarna, zalewa się je morską wodą (w celu rozmiękczenia wirzchniej skórki) i następnie suszy się ziarna na słońcu. Pod wpływem działalności morskiej wody, wierzchnia warstwa (kolorowa) oddziela się w procesie suszenia od reszty ziarna i zostaje tylko biały środek. Pikantny, ostry smak pieprzu jest wynikiem zawartości piperyny. Poza tym różne oleje eteryczne powodują, że przyprawy te są tak aromatyczne. Czarny i zielony pieprz są ostrzejsze od pieprzu białego, ponieważ najwięcej piperyny zawiera skorupka owoców. Biały pieprz jest delikatniejszy, zielony natomiast, najbardziej aromatyczny. Ziarna pieprzu w całości można długo przechowywać, zmielony traci szybko aromat.
prostu na słońcu. Pod wpływem enzymów, ziarna wysychając przyjmują czarny kolor. Niedojrzałe zielone ziarna pieprzu włożone do solanki albo do roztworu wody z octem nie zmieniają swojego koloru, w ten sposób uzyskuje się pieprz zielony. Aby uzyskać biały pieprz, w tym celu Zrywa się czerwone dojrzałe ziarna, zalewa się je morską wodą (w celu rozmiękczenia wirzchniej skórki) i następnie suszy się ziarna na słońcu. Pod wpływem działalności morskiej wody, wierzchnia warstwa (kolorowa) oddziela się w procesie suszenia od reszty ziarna i zostaje tylko biały środek. Pikantny, ostry smak pieprzu jest wynikiem zawartości piperyny. Poza tym różne oleje eteryczne powodują, że przyprawy te są tak aromatyczne. Czarny i zielony pieprz są ostrzejsze od pieprzu białego, ponieważ najwięcej piperyny zawiera skorupka owoców. Biały pieprz jest delikatniejszy, zielony natomiast, najbardziej aromatyczny. Ziarna pieprzu w całości można długo przechowywać, zmielony traci szybko aromat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz