Imbir ( Zingiber officinale) jest
rośliną z rodziny imbirowatych ( Zingiberaceae) i należy do roślin
jednoliściennych ( trawy, rośliny cebulowe, storczyki, lilie...).
Szerokie zastosowanie w kuchni, a także w medycynie, ma bulwiasty
korzeń ( łac. Rhizom).
W farmacji nazywany jest Zingiberis rhizoma.
Imbir rośnie w strefie tropikalnej i subtropikalnej i jest uprawiany
głównie w Indiach, Indonezji, Wietnamie, Chinach, Australii,
Ameryce południowej i Nigerii. Jego pochodzenie jest właściwie
nieznane, istnieje przypuszczenie, że ojczyzną imbiru są wyspy
Pacyfiku. Nazwa jego pochodzi prawdopodobnie z sanskrytu
śrngavera i oznacza róg korzenny, ale to są tylko
hipotezy. W Europie(w strefie niemieckojęzycznej) jest już znany w
9- tym wieku, Największym producentem imbiru są Indie, największym
eksporterem- Chiny. Imbir jest samorozsiewającą się rośliną
podobną z wyglądu do trzciny. Wyrasta do 1m. Mocno rozgałęziony
bulwiasty korzeń ma żółtawy kolor i jest bardzo aromatyczny.
Zapach imbiru
jest przyjemny i bardzo intensywny, ma ostry i charakterystyczny
smak. Jest to wynikiem zawartości olejków eterycznych, kwasów
żywicznych, żywicy, a przede wszystkim, składnikiem nadającym
imbirowi wspaniały ostry smak i interesujący zapach jest- Gigerol.
W średniowieczu używano imbir jako zamiennik drogiego pieprzu.
Ponadto korzenie imbiru zawierają: Zingiberen, zingiberol, shogaol i
diarylheptanoide. Ze bardziej pospolitych substancji należy też
wymienić: Witaminę C, Magnez, Żelazo, Wapń, Potas, Sód i Fosfor.
Można śmiało powiedzieć, że ta roślina jest rosnącą apteką.
Szczególnie ważnym elementem jest Gigerol. Przez wiele autorytów
uznawany jako cudowny środek na wiele dolegliwości. Jest zalecany
jako środek na przeziębienia, bóle mięśni i brzucha, ogólne
zmęczenie. Imbir ma także duże znaczenie w profilaktycznym
leczeniu raka i choroby alchaimera.Działa bakteribójczo i
antywirusowo.
Wzmacnia system immunologiczny i poprawia ukrwienie
organizmu. Myślę, że to wystarczy. Teraz przejdźmy do kuchni.
Imbir należy do najbardziej znanych przypraw w wielu krajach. Trudno
sobie wyobrazić np: kuchnię azjatycką bez imbiru. Dodaje się go w
kawałkach, startego na tarce, albo jako zmielony proszek do zup,
potraw z kurczaka, baraniny a także do ryb i owoców morza. Jest
składnikiem wielu mieszanek ( curry, chutney, dżemy, sosy). Jest
doskonałym dodatkiem do herbaty. Szeroko rozpowszechnione są
marynaty z imbiru. Najbardziej znaną w Europie i na całym świecie przystawką do sushi jest Gari. Są to marynowane w occie plasterki
imbiru. W Azji bardzo popularne są też młode niedojrzałe korzenie
imbiru jako sałatki. Pisząc o tej cudownej roślinie nie można
zapomnieć, że imbir jest głównym składnikiem popularnych napojów ( Ginger
Ale i Piwo imbirowe). W gorącym klimacie jest dodawany do herbaty i
kawy jako środek regulujący temperaturę ciała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz