czwartek, 4 lipca 2013

Trawa cytrynowa

Nadaje potrawom niepowtarzalny smak i aromat




Palczatka cytrynowa, inne nazwy: palczatka cytronelowa, trawa cytrynowa (Cymbopogon citratus). Roślina z rodziny traw.Trawa cytrynowa jest w zasadzie znana tylko jako roślina uprawna. Nie wiadomo gdzie występowała w formie dzikiej, dlatego jej pochodzenie jest nie do końca wyjaśnione. Uprawiana jest w na obszarach tropikalnych  Azji i Ameryki Południowej.



Z wyglądu przypomina dobrze rozkrzewioną trzcinę. Jej liście, a szczególnie soczyste łodygi mają szerokie zastosowanie w kuchni jako przyprawa. Suszona trawa cytrynowa występuje w handlu w kawałkach, albo w proszku, niestety nie jest już tak aromatyczna. Z długich, świeżych liści przyrządza się w wielu azjatyckich krajach napoje orzeźwiające. Także wywar z uprzednio rozdrobnionych łodyg, jest dodawany do herbat ziołowych. Nadaje im egzotyczny posmak.

Trawa cytrynowea ma bardzo świeży, cytrynowy smak i zapach z domieszką zapachu róży. Przez to, dodana do potraw, nadaje im niepowtarzalny posmak i zapach. Jest typową przyprawą w wielu krajach Azji Płd.- Wschodniej. Obecnie trawa jest już szeroko rozpowszechniona także w kuchni europejskiej jako składnik wielu potraw i napojów. Cytrynowy smak i zapach trawy cytrynowej jest efektem zawartości olejków eterycznych: Citralu (80%) i Myrcenu (20%). Olejki eteryczne trawy cytrynowej są też używane do odstraszania komarów, ale to już jako ciekawostka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz