piątek, 28 czerwca 2013

Tamarynd indyjski


Przyprawy kuchni azjatyckiej są coraz bardziej popularne

 
Drzewo ze zwisającymi owocami w kształcie fasoli
Tamarynd indyjski


owoce w kształcie fasoli
Owoce Tamaryndowca
Drzewo tamaryndowe rośnie w całej Azji. Osiąga do 30 m wysokości. Owoce tamarywca przypominają wyglądem strąki fasoli. Mają brązowy kolor i pod kruchą skorupką znajduje się delikatny brązowy miąż o lekko- orzechowym i kwaśnym smaku. Zawiera ok. 30% cukru i 20% kwasów owocowych. Na rynku
można go najczęściej kupić w formie sprasowanych kostek. Tamarynd nadaje potrawom azjatyckiej kuchni specyficzny, lekko kwaśny posmak. W sklepach azjatyckich można kupić także świeży tamarynd, ale przygotowanie z niego przyprawy jest trochę skomplikowane. Dlatego radzę tutaj, kupić już gotowy. Żeby zrobić sok tamaryndowy, który jest najczęściej używany do przyprawiania, należy
1/3 koncentratu tamaryndowego wymieszać z 2/3 cipłej wody, odstawić na krótko i następnie dobrze i mocno wymieszać. Powstanie w ten sposób ciemno- brunatny sok. Można także kupić już gotowy mus tamaryndowy w słoiku, ale azjaci używają sprasowanych kostek i robią sok sami. Na rynkach Azji można także słodki tamarynd ( szczególnie w Tajlandii). Zagotowany z wodą i schłodzony jest bardzo ulubionym napojem orzeźwiającym w tamtym rejonie.

kostka sprasowanej brunatnej masy
Kostka sprasowanych owoców









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz