Przyprawy kuchni azjatyckiej są coraz bardziej popularne
|
Tamarynd indyjski |
|
Owoce Tamaryndowca |
Drzewo tamaryndowe rośnie w całej
Azji. Osiąga do 30 m wysokości. Owoce tamarywca przypominają
wyglądem strąki fasoli. Mają brązowy kolor i pod kruchą skorupką
znajduje się delikatny brązowy miąż o lekko- orzechowym i kwaśnym smaku.
Zawiera ok. 30% cukru i 20% kwasów owocowych. Na rynku
można go
najczęściej kupić w formie sprasowanych kostek. Tamarynd nadaje
potrawom azjatyckiej kuchni specyficzny, lekko kwaśny posmak. W
sklepach azjatyckich można kupić także świeży tamarynd, ale
przygotowanie z niego przyprawy jest trochę skomplikowane. Dlatego
radzę tutaj, kupić już gotowy. Żeby zrobić sok tamaryndowy,
który jest najczęściej używany do przyprawiania, należy
1/3
koncentratu tamaryndowego wymieszać z 2/3 cipłej wody, odstawić na
krótko i następnie dobrze i mocno wymieszać. Powstanie w ten
sposób ciemno- brunatny sok. Można także kupić już gotowy mus
tamaryndowy w słoiku, ale azjaci używają sprasowanych kostek i
robią sok sami. Na rynkach Azji można także słodki tamarynd (
szczególnie w Tajlandii). Zagotowany z wodą i schłodzony jest
bardzo ulubionym napojem orzeźwiającym w tamtym rejonie.
|
Kostka sprasowanych owoców |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz