środa, 5 czerwca 2013

Szaszłyki z gładzicy i scampis


Ciekawa kombinacja płastug z krewetkami

Szaszłyki z ryby i krewetek na ruszcie z grilla

Składniki


  • 12 małych filetów z płastugi ( gładzica, złocica, halibut)
  • 12 scampi
  • 3 łyżki stoł. soku z cytryny
  • 4 małe cebule
  • 4 średnie pomidory
  • 12  pieczarek ( równej wielkości)
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki stoł. masła
  • 2 łyżki stoł. oleju
  • 1/2 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu cayenne


Trochę drogo

Wartości odżywcze na osobę
  • 420 kcal/ 1755 kJ
  •   70 g białka
  •   12 g tłuszczu
  •     8 g węglowodanów


Przygotowanie: 40 min.


Przyrządzanie


Filety umyć i osuszyć. Scampis wyłuskać z pancerzyka, usunąć jelito ( można też kupić już oczyszczone), opłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Filety i scampis dobrze skropić sokiem z cytryny i odstawić na bok.Cebulę obrać i zagotować w małej ilości wody ( ok. 10 min ). Pomidory podzielić na połówki, pieczarki oczyścić. Pietruszkę opłukać i osuszyć. Ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez prasę ( albo zetrzeć). Masło roztopić w garnku i wymieszać z czosnkiem, tymiankiem, olejem, solę i pieprzem cayenne. Cebulę pokroić na połówki, Filety  posypać listkami pietruszki i zrolować. Przygotowć szaszłyki. Nadziewamy na szpice, na przemian: zrolowane filety, scampi, cebulę, połówki pomidora i pieczarki. Przygotowane szaszłyki dobrze posmarować uprzednio przygotowanym sosem z masła i oleju i położyć na rozgrzanego grilla. Smażyć ok. 5 min z każdej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz