Ciekawa kombinacja płastug z krewetkami
Składniki
- 12 małych filetów z płastugi ( gładzica, złocica, halibut)
- 12 scampi
- 3 łyżki stoł. soku z cytryny
- 4 małe cebule
- 4 średnie pomidory
- 12 pieczarek ( równej wielkości)
- 1/2 pęczka pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki stoł. masła
- 2 łyżki stoł. oleju
- 1/2 łyżeczka suszonego tymianku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu cayenne
Trochę drogo
Wartości odżywcze na osobę
- 420 kcal/ 1755 kJ
- 70 g białka
- 12 g tłuszczu
- 8 g węglowodanów
Przygotowanie: 40 min.
Przyrządzanie
Filety umyć i osuszyć. Scampis wyłuskać z pancerzyka, usunąć jelito ( można też kupić już oczyszczone), opłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Filety i scampis dobrze skropić sokiem z cytryny i odstawić na bok.Cebulę obrać i zagotować w małej ilości wody ( ok. 10 min ). Pomidory podzielić na połówki, pieczarki oczyścić. Pietruszkę opłukać i osuszyć. Ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez prasę ( albo zetrzeć). Masło roztopić w garnku i wymieszać z czosnkiem, tymiankiem, olejem, solę i pieprzem cayenne. Cebulę pokroić na połówki, Filety posypać listkami pietruszki i zrolować. Przygotowć szaszłyki. Nadziewamy na szpice, na przemian: zrolowane filety, scampi, cebulę, połówki pomidora i pieczarki. Przygotowane szaszłyki dobrze posmarować uprzednio przygotowanym sosem z masła i oleju i położyć na rozgrzanego grilla. Smażyć ok. 5 min z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz