Trzeba ją spróbować, żeby wiedzieć, jak dobrze smakuje
Składniki
- 200 g krewetek ( np: krewetka północna)
- 1 cebula
- 2 łyżki stoł. masła
- 1 łyżka stoł. mąki
- 4 avocado
- 0,75 l rozpuszczonego, ciepłego bulionu
- 150 ml słodkiej śmietanyz
- 1 pęczek koperku
- sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz, cukier
Szybko i łatwo
Wartość odżywcza na osobę
- 685 kcal/ 2865 kJ
- 14 g białka
- 64 g tłuszczu
- 12 g węglowodanów
Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie
Krewetki rozmrozić, opłukać i osuszyś. Odłożyć 12 sztuk.
Resztę pokroić ( nie za drobno). Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić (w garnku) na maśle. Dodać pokrojone krewetki. Dodać mąkę, wymieszać i zalać bulionem. Gotować 10 min. Avokado obrać pokroić na kawałki i zmiksować razem ze śmietaną. Koperek opłukać i drobno posiekać. Zmiksowane avokado i koperek dodać do zupy. Dobrze wymieszać, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wsypać, uprzednio odłożone garnele. Przystroić gałązkami koperku. Można też włożyć do talerza po kawałku avocado. Serwować z białym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz