poniedziałek, 4 lutego 2013

Zupa krewetkowa z avocado

Trzeba ją spróbować, żeby wiedzieć, jak dobrze smakuje



Składniki


  • 200 g krewetek ( np: krewetka północna)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki stoł. masła
  • 1 łyżka stoł. mąki
  • 4 avocado
  • 0,75 l rozpuszczonego, ciepłego bulionu
  • 150  ml słodkiej śmietanyz
  • 1 pęczek koperku   
  • sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz, cukier

Szybko i łatwo

Wartość odżywcza na osobę
  • 685 kcal/ 2865 kJ
  •   14 g białka
  •   64 g tłuszczu
  •   12 g węglowodanów

Przygotowanie: 30 min.


Przyrządzanie


Krewetki rozmrozić, opłukać i osuszyś. Odłożyć 12 sztuk.
Resztę pokroić ( nie za drobno). Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić (w garnku) na maśle. Dodać pokrojone krewetki. Dodać mąkę, wymieszać i zalać bulionem. Gotować  10 min. Avokado obrać pokroić na kawałki i zmiksować razem ze śmietaną. Koperek opłukać i drobno posiekać. Zmiksowane avokado i koperek dodać do zupy. Dobrze wymieszać, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wsypać, uprzednio odłożone garnele. Przystroić gałązkami koperku. Można też włożyć do talerza po kawałku avocado. Serwować z białym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz