wtorek, 29 stycznia 2013

Kremowa zupa rybna

Bukiet warzyw z rybą. Bardzo interesujące!


Składniki

  • 400 g fileta z dorsza
  • 100 g pora
  • 100 g marchewek
  • 100 g pieczarek
  • 300 g cukini
  • 3 łyżki stoł. oleju sezamowego
  • 1 l gorącej wody
  • 1 łyżka stoł. bulionu warzywnego w proszku
  • 3 łyżki stoł. soku z cytryny
  • 4 łyżki stoł. mąki
  • 2 łyżki stoł. przecieru pomidorowego
  • 100 ml słodkiej śmietan
  • sól, biały zmielony pieprz, kilka gałązek koperku

Można serwować jako danie główne. Łatwo przygotować

Wartość odżywcza na osobę
  • 300 kcal/ 1255 kJ
  •    21 g białka
  •    16 g tłuszczu
  •    16 g węglowodanów

Przegotowanie: 35 min.

Przyrządzanie


Warzywa umyć i pokroić w cienkie plastry. W dużym garnku rozgrzać olej i często mieszając, obsmażyć warzywa ( ok. 5 min). Wlać wodę z bulionem i zagotować. Rybę opłukać, osuszyć i skropić częścią soku z cytryny ( 2 łyżki stoł.). Włożyć do garnka z warzywami. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Wyjąć filety rybne. Polowę filetów ( 200 g ) zmiksować z warzywami i włożyć do garnka..Mąkę wymieszać ze śmietaną i przecierem pomidorowy. Dodać do zupy, dobrze wymieszać i pogotować 2- 3 min. Resztę ryby podzielić na średnie kawałki i włożyć do garnka. Zupę jeszcze raz krótko zagotowć. Zdjąć garnek z płyty, przyprawić zupę pieprzem, solą i resztą soku z cytryny. Serwować przystrojoną gałązkami koperku. Podawać z białym pieczywem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz