wtorek, 15 stycznia 2013

Filet z matjasa gospodyni

Recepta , której nie można pominąć przyrządzając przystawki ze śledzia

Składnki


8               filetów z matjasa bez skóry
100 ml       majonezu
100 ml       śmietany
1               listek laurowy
6               ziarenek ziela angielskiego
2               cebule
2               ogórki konserwowe
2               jabłka
1               pęczek koperku
1               cytryna ( niepryskana)
szczypta soli, białego mielonego pieprzu i cukru
parę listków sałaty

Tanio. Łatwe do przygotowania

Wartość odżywcza na osobę

  • 650 kcal/ 2715 kJ
  •   27 g białka
  •   52 g tłuszczu
  •   18 g węglowodanów
Czas przygotowania: 50 min.



Przyrządzanie


Filety z matjasa, jeśli są trochę za słone, zamoczyć na 30 min. w zimnej wodzie. Najczęście matjas jest tak delikatnie solony, że nie trzeba go moczyć. Najlepiej samemu spróbować. Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Jabłka obrać, poćwiartkować i usunąć ziarenka, pokroić w kostkę albo w plasterki. Dodać pokrojone jabłka, cebulę i ogórki do sosu majonezowego, dobrze wymieszać. Koperek opłukać, zostawić kilka gałęzek do dekoracji, resztę drobno posiekać i wsypać do sosu. Wyjąć listek laurowy i sos  delikatnie wymieszać z koperkiem. Matjasa osuszyć, wyłożyć na półmisek i polać sosem ( częściowo przykrywając), resztę sosu postawić obok w sosjerce. Półmisek przystrajamy gałązkami kopru, plasterkami cytryny, jabłka albo krążkami cebuli. Tutaj możemy dać wodze naszej inwencji. Serwujemy z chlebem razowym. Można też zaserwować jako danie główne z ziemniakami.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz