Składnki
8 filetów z matjasa bez skóry
100 ml majonezu
100 ml śmietany
1 listek laurowy
6 ziarenek ziela angielskiego
2 cebule
2 ogórki konserwowe
2 jabłka
1 pęczek koperku
1 cytryna ( niepryskana)
szczypta soli, białego mielonego pieprzu i cukru
parę listków sałaty
Tanio. Łatwe do przygotowania
Wartość odżywcza na osobę
- 650 kcal/ 2715 kJ
- 27 g białka
- 52 g tłuszczu
- 18 g węglowodanów
Przyrządzanie
Filety z matjasa, jeśli są trochę za słone, zamoczyć na 30 min. w zimnej wodzie. Najczęście matjas jest tak delikatnie solony, że nie trzeba go moczyć. Najlepiej samemu spróbować. Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Jabłka obrać, poćwiartkować i usunąć ziarenka, pokroić w kostkę albo w plasterki. Dodać pokrojone jabłka, cebulę i ogórki do sosu majonezowego, dobrze wymieszać. Koperek opłukać, zostawić kilka gałęzek do dekoracji, resztę drobno posiekać i wsypać do sosu. Wyjąć listek laurowy i sos delikatnie wymieszać z koperkiem. Matjasa osuszyć, wyłożyć na półmisek i polać sosem ( częściowo przykrywając), resztę sosu postawić obok w sosjerce. Półmisek przystrajamy gałązkami kopru, plasterkami cytryny, jabłka albo krążkami cebuli. Tutaj możemy dać wodze naszej inwencji. Serwujemy z chlebem razowym. Można też zaserwować jako danie główne z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz