Pikantny, lekki i bardzo smaczny
Składniki
- 500 g fileta z turbota
- 50 g pieczarek
- 100 g pędów z bambusa ( mogą być z puszki)
- 2 szalotki
- 4 łyżki stoł. oleju sezamowego
- 2 łyżki stoł. mąki
- 150 ml wody
- 1 łyżka stoł. sosu sojowego
- 1 łyżka stoł. octu
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka stoł. mąki kukurydzianej albo kartoflanej ( zagęszczacze sosu)
- 1 pęczek szczypiorku
- sok z 1 cytryny
Potrawa z Chin. Łatwa do przygotowania
Wartość odżywcza na osobę
- 160kcal/ 670 kJ
- 22 g białka
- 12 g węglowodanów
- 2 g tłuszczu
Przyrządzanie
Filety z ryby opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę ( ok. 3 cm). Skropić sokiem z cytryny. Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Pędy bambusa odcedzić i drobno pokroić. Szalotki obrać i pokroić w drobną kostkę.
Rozgrzać olej sezamowy na dużej patelni ( najlepszy jest wok), kawałki fileta posolić, obtoczyć w mące i ostrożnie obracając smażyć ok. 6 min. Usmażoną rybę przełożyć na półmisek i odstawić w ciepłym miejscu ( piekarnik). W tym samym oleju obsmażyć przygotowane warzywa ( na złoty kolor). Wodę wymieszać z sosem sojowym, octem, kartoflanką i cukrem i dodać do warzyw na patelni, wymieszać i zagotować. Szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Warzywami polać rybę na półmisku, przystroć paseczkami szczypiorku. Możemy serwować z ciepłymi tostami.
Kilka uwag: Nie każdy lubi pędy bambusa. Jako zamiennik, możemy użyć kiełki sojowe. Do zagęszczenia sosu można śmiało użyć gotowego zagęszczacza do zup i sosów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz