poniedziałek, 17 września 2012

Sałatka z tuńczyka

Trochę egzotyki z Karaibów




Składniki


2                     cebule
2                     jajka
4                     ogórki kiszone
2                     owoce avokado ( średnio dojrzałe)
2                     puszki tuńczyka w oleju
2 łyżki stoł.      soku z cytryny
3 łyżki stoł.      remoulade albo majonezu sałatkowego
 sól, biały mielony pieprz, szczypta cukru

Bardzo smaczna, tania i łatwa do przygotowania

Wartość odżywcza na osobę 
  • 2220 kJ/530 kcal.
  • 28 g    białka
  •  43 g   tłuszczu
  • 7   g    węglowodanów
Czas przygotowania ok. 20 min.

Przyrządzanie

Jajka ugotować na twardo. Cebulę obrać i drobno posiekać. Avocado obrać ze skórki usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę. Ogórki opłukać i także pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać w pojemniku, dołożyć mięso z tuńczka z puszek (razem z olejem) wlać sok z cytryny i dodać pokrojone w kostkę jajka. Dołożyć majonez, przyprawić solą i pieprzem. Można trochę złagodzić szczyptą cukru.
Ostrożnie wymieszać. Serwować z białym pieczywem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz