sobota, 29 września 2012

Kanapki z kremem makrelowym

Świetna zakąska do aperitifu.



Składniki na 8 kanapek



1                      makrela wędzona ( ok.300 g)
250 g                serka homogenizowanego
1 łyżka stoł.      soku z cytryny
4 kromki           chleba tostowego
4 łyżeczki         masła
4                      czarne oliwki
1/2 pęczka        koperku
sól, biały świeżo zmielony pieprz, słodka mielona papryka

Łatwe do przygotowania. Tanie

Wartość odżywcza na osobę 880 kJ/ 210 kcal
  • 13 g białka
  • 15 g tłuszczu
  •   7 g węglowodanów
 Czas przygotowania ok. 20 min.

Przygotowanie



Makrelę obrać ze skóry, usunąć ości. Mięso dobrze rozdrobnić i wymieszać i rozmieszać z serkiem i sokiem z cytryny. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Odkroić skórkę z tostów i kromki posmarować masłem. Następnie przekroić po przekątnej na trójkąty ( 8 trójkątów). Woreczek do kremu( końcówka z gwiazdką) wypełniamy pastą z makreli i wyciskamy na tosty. Oliwki ( po usunięciu pestek) kroimy na cienkie paseczki. Koperek umyć i osuszyć. Kanapki przystrajamy oliwkami i koperkiem.
Krem z makreli możemy przygotować w różnych wariantach. Np: Smakuje świetnie, jeżeli dodamy 300 g drobno pokrojonego wędzonego łososia. Twarożek można wymieszać ze śmietaną. Możemy też dodać trochę soku z cytryny. Zamiast oliwek dodajemy cienkie krążki cebuli i paseczki wędzonego łososia.

 



    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz