Składniki na 8 kanapek
1 makrela wędzona ( ok.300 g)
250 g serka homogenizowanego
1 łyżka stoł. soku z cytryny
4 kromki chleba tostowego
4 łyżeczki masła
4 czarne oliwki
1/2 pęczka koperku
sól, biały świeżo zmielony pieprz, słodka mielona papryka
Łatwe do przygotowania. Tanie
Wartość odżywcza na osobę 880 kJ/ 210 kcal
- 13 g białka
- 15 g tłuszczu
- 7 g węglowodanów
Przygotowanie
Makrelę obrać ze skóry, usunąć ości. Mięso dobrze rozdrobnić i wymieszać i rozmieszać z serkiem i sokiem z cytryny. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Odkroić skórkę z tostów i kromki posmarować masłem. Następnie przekroić po przekątnej na trójkąty ( 8 trójkątów). Woreczek do kremu( końcówka z gwiazdką) wypełniamy pastą z makreli i wyciskamy na tosty. Oliwki ( po usunięciu pestek) kroimy na cienkie paseczki. Koperek umyć i osuszyć. Kanapki przystrajamy oliwkami i koperkiem.
Krem z makreli możemy przygotować w różnych wariantach. Np: Smakuje świetnie, jeżeli dodamy 300 g drobno pokrojonego wędzonego łososia. Twarożek można wymieszać ze śmietaną. Możemy też dodać trochę soku z cytryny. Zamiast oliwek dodajemy cienkie krążki cebuli i paseczki wędzonego łososia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz