Składniki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 ogórek sałatkowy
30 g masła. 1 łyżka stołowa mąki
3/8 l wywaru z mięsa ( wołowina, kurczak)
1/8 l słodkiej śmietany
szczypta soli i cukru
szczypta białego pieprzu
szczypta gorczycy
200 g krewetek ( w pancerzu)
2 pęczki kopru
Wartość odżywcza na osobę
- 230 kcal
- 11 g białka
- 17 g tłuszczu
- 7 g węglowodanów
Łatwa do przyrządzenia. Trochę droga
Przygotowanie ok. 30 min.
Przyrządzanie
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Podsmażyć z ok. 10 g masła, wsypać mąkę i podsmażyć na jasno-brązowy kolor. Zalać wywarem z mięsa. Ogórka obrać odciąć cztery cienkie plastry i odłożyć na bok. Resztę ogórka przeciąć wzdłuż, usunąć ziarnka i pokroić w kostkę ( ok. 2 cm). Dodać pokrojone ogórki do zupy i gotować 15 min. Następnie przelać zupę do miksera, dodać śmietanę i zmiksować. Przyprawić solą, cukrem, pieprzem , gorczycą i gotować na małym ogniu ok. 5 min. Krewetki wyjąć z pancerzyka, usunąć jelito i podsmażyć na reszcie masła. Koperek opłukać, drobno posiekać i wsypać do zupy. Dobrze wymieszać. Wlać zupę do talerzy, rozdzielić usmażone krewetki i uprzednio odkrojone plasterki ogórka. Serwować!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz