Składniki
600- 800 g fileta z dorsza
2 łyżki stołowe soku z cytryny
800 g ziemniaków
0,5 l wywaru z warzyw
300 g marchwi
2 pory ( ok. 400 g)
2 pęczki koperku
200 ml creme fraiche
sól, biały pieprz
Wartość odżywcza na osobę
- 550 kcal
- 44 g białka
- 18 g tłuszczu
- 39 g węglowodanów
Przyrządzanie
Filety opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i pokroić w kostkę ( ok. 2 cm).
Spryskać sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć i wstawić pod przykryciem do lodówki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę ( ok. 2 cm). Zagotować wywar z warzyw w garnku, włożyć ziemniaki i gotować 10 min. W tym czasie obrać marchew, pokroić w cienkie plastry, wsypać do ziemniaków i gotować następne 5 min. Umyć porę, pokroić w cienkie krążki i dodać do zupy, gotować 5 min. Koperek drobno posiekać ( zostawić parę gałązek do przystrojenia) i razem z creme fraiche wymieszać z zupą. Włożyć fileta z ryby i gotować na bardzo małym ogniu ok. 10 min. Nie mieszać! Doprawić pieprzem i solą i serwować:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz