czwartek, 12 lipca 2012

Zupa kartoflana z dorszem

Bardzo smaczna zupa,  łatwa do przygotowania- nawet dla zupełnych amatorów!


Składniki



600- 800 g   fileta  z dorsza
2                    łyżki stołowe soku z cytryny
800 g            ziemniaków
0,5 l              wywaru z warzyw
300 g            marchwi
2                    pory ( ok. 400 g)
2                    pęczki koperku
200 ml         creme fraiche
                      sól, biały pieprz

 

Wartość odżywcza na osobę

  • 550 kcal
  • 44 g białka
  • 18 g tłuszczu
  • 39 g węglowodanów
 Czas przygotowania ok. 40 min


Przyrządzanie




Filety opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i pokroić w kostkę ( ok. 2 cm).
Spryskać sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć i wstawić pod przykryciem do lodówki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę ( ok. 2 cm). Zagotować wywar z warzyw w garnku, włożyć ziemniaki i gotować 10 min. W tym czasie obrać marchew, pokroić w cienkie plastry,  wsypać do ziemniaków i gotować następne 5 min. Umyć porę, pokroić w cienkie krążki i dodać do zupy, gotować 5 min. Koperek drobno posiekać ( zostawić parę gałązek do przystrojenia) i razem z creme fraiche wymieszać z zupą. Włożyć fileta z ryby i gotować na bardzo małym ogniu ok. 10 min. Nie mieszać! Doprawić pieprzem i solą i serwować:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz