Doskonałe połączenie orientu z kuchnią europejską
Składniki
- 4 świeże ( 150- 180 g ) filety z sandacza ze skórą ( tylko oskrobać)
- ½ cytryny ( ekologiczna)
- Kilka gałązek tymianku, rozmarynu, pietruszki
- sól
- masło albo smalec maślany
- olej z oliwek
Wartości odżywcze na osobę
- 545 kcal/ 2282 kJ
- 30 g białka
- 21 g tłuszczu
- 48 g węglowodanów
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 45 min
Przyrządzanie
Filety z sandacza umyć, osuszyć i usunąć ości. Skórę 2-3 razy naciąć ( podobnie jak kiełbaski na grilla), filety posolić. Masło i olej rozgrzać na patelni wrzucić gałązki ziół i połówkę cytryny. Filety położyć na patelnię ( skórą na dół) i mocno przysmażyć. Dobrze przycisnąć dłonią do dna patelni, aby skóra nie zrobiła się falista. Gdy skórka zrobi się brązowa i krucha, odwrócić filety, zmniejszyć temperaturę i smażyć, aż mięso będzie gotowe.Składniki do couscous
- 200 g gotowego couscous ( instant)
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała żółta papryka
- 2 sztangi selera naciowego
- 2 gałązki szczypiorku
- 1 szalotka
- ½ pączka pietruszki
- 1 bio- pomarańcza
- 1 papryczka chili
- sok z cytryny
- 50 g masła
- 2- 3 łyżki stoł. oleju z oliwek
- sól
- pieprz
Przyrządzanie
Couscous wsypać do płaskiego garnka. Masło podzielić na małe kawałki i rozdzielić równomiernie na couscous. Zagotować ok. 300 ml wody ( najlepiej przeczytać na opakowaniu) i wymieszać z couscous i masłem. Zostawić pod przykryciem ( ok. 15 min.) do napęcznienia. Paprykę, szczypiorek i seler naciowy drobno pokroić. Rozgrzać olej na patelni i warzywa krótko (ok. 2 min.) podsmażyć. Pietruszkę posiekać, skórkę z pomarańcza zetrzeć na tarce ( tylko cienką kolorową warstwę). Usmażone warzywa, pietruszkę i startą skórkę z pomaryńczy wymieszać z couscous. Przyprawić solą, pieprzem, chili i sokiem z cytryny. Couscous nakładamy na talerz polewamy sosem bearnaise, na wierzch kładziemy usmażonego fileta skórą do góry. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz