środa, 8 maja 2013

Filet z sandacza z couscous w sosie bearnaise



Doskonałe połączenie orientu z kuchnią europejską










 Składniki

  • 4 świeże ( 150- 180 g ) filety z sandacza ze skórą ( tylko oskrobać)
  • ½ cytryny ( ekologiczna)
  • Kilka gałązek tymianku, rozmarynu, pietruszki
  • sól
  • masło albo smalec maślany
  • olej z oliwek 
 Doskonała recepta na uroczysty obiad

 Wartości odżywcze na osobę

  • 545 kcal/ 2282 kJ
  •    30 g białka
  •    21 g tłuszczu
  •    48 g węglowodanów


Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie:          45 min

Przyrządzanie

Filety z sandacza umyć, osuszyć i usunąć ości. Skórę 2-3 razy naciąć ( podobnie jak kiełbaski na grilla), filety posolić. Masło i olej rozgrzać na patelni wrzucić gałązki ziół i połówkę cytryny. Filety położyć na patelnię ( skórą na dół) i mocno przysmażyć. Dobrze przycisnąć dłonią do dna patelni, aby skóra nie zrobiła się falista. Gdy skórka zrobi się brązowa i krucha, odwrócić filety, zmniejszyć temperaturę i smażyć, aż mięso będzie gotowe.


Składniki do couscous

  • 200 g gotowego couscous ( instant)
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała żółta papryka
  • 2 sztangi selera naciowego
  • 2 gałązki szczypiorku
  • 1 szalotka
  • ½ pączka pietruszki
  • 1 bio- pomarańcza
  • 1 papryczka chili
  • sok z cytryny
  • 50 g masła
  • 2- 3 łyżki stoł. oleju z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przyrządzanie

Couscous wsypać do płaskiego garnka. Masło podzielić na małe kawałki i rozdzielić równomiernie na couscous. Zagotować ok. 300 ml wody ( najlepiej przeczytać na opakowaniu) i wymieszać z couscous i masłem. Zostawić pod przykryciem ( ok. 15 min.) do napęcznienia. Paprykę, szczypiorek i seler naciowy drobno pokroić. Rozgrzać olej na patelni i warzywa krótko (ok. 2 min.) podsmażyć. Pietruszkę posiekać, skórkę z pomarańcza zetrzeć na tarce ( tylko cienką kolorową warstwę). Usmażone warzywa, pietruszkę i startą skórkę z pomaryńczy wymieszać z couscous. Przyprawić solą, pieprzem, chili i sokiem z cytryny. Couscous nakładamy na talerz polewamy sosem bearnaise, na wierzch kładziemy usmażonego fileta skórą do góry. Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz