poniedziałek, 17 grudnia 2012

Koktajl z garneli

Bardzo elegancka przystawka na specjalne okazje


Składniki


24          garnele w pancerzyku ( np: krewetka północna, shrimps)
100 g      pieczarek
50 g        majonezu
100 g      ugotowanych szubków szparagów ( mogą być ze słoika)
1            główka sałaty ( tylko środkowa część, gdzie liście są najdelikatniejsze)
sok z ½ cytryny
szczypta soli, białego pieprzu i cukru.

Słynna recepta

Wartość odżywcza na osobę

  • 670 kJ/ 160 kcal
  • 18 g białka
  • 8 g tłuszczu
  • 4 g węglowodanów

Przygotowanie: 20 min.

Przyrządzanie


Garnele wyłuskać z pancerzyków, usunąć jelito, umyć i osuszyć. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w cienkie paski.Listki sałaty opłukać i osuszyć. Pokroić w cienkie paski. Sok z cytryny wymieszać z solą, pieprzem, cukrem i majonezem. Garnele, czubki szparagów i paseczki sałaty wymieszać z sosem i pieczarkami. Rozdzielić w cztery koktajlówki. Serwować.

Krewetki powinny być już ugotowane. Usuwanie jelita możecie zobaczyć jeżeli klikniecie w link krewetka północna....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz