Szczupak nadaje się świetnie nie tylko do pieczenia
Składniki
- 1 kg oczyszczonego szczupaka
- 3 l wody
- 5 łyżek stoł. octu winnego
- 1 cebula
- 1 sztanga selera naciowego
- 1/2 pęczka koperku
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczka ziaren białego pieprzu
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soku z limetki
- 2 łyżki stoł. posiekanej pietruszki
- 1/2 cytryny ( bio)
- kilka gałązek koperku i pietruszki
Znana recepta. Niestety trochę droga
Wartości odżywcze na osobę
- 406 kcal/ 1695 kJ
- 46 g białka
- 23 g tłuszczu
- 3 g węglowodanów
Gotowanie: 35- 40 min.
Przyrządzanie
Szczupaka wewątrz i zewnątrz dokładnie umyć.Zagotować wodę z octem w dużym garnku. Cebulę obrać i poćwiartkować, seler umyć i pokroić w kawałki. Dodać z koperkiem, listkiem laurowym, ziarnami gorczycy, solą i ziarnami pieprzu do gotującej wody. Gotować pod przykryciem ok. 5 min. Szczupaka włożyć do wywaru i dusić na małym ogniu 35- 40 minut ( nie gotować). Masło roztopić w rondelku, wlać sok z limety, dodać posiekaną pietruszkę i wymieszać. Rybę położyć na podgrzanym półmisku, polać roztopionym
masłem, przystroić plasterkami cytryny i gałązkami koperku i pietruszki. Serwować z ziemniakami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz