poniedziałek, 13 maja 2013

Szczupak duszony

Szczupak nadaje się świetnie nie tylko do pieczenia



 

ryba na półmisku przystrojona gałązkami koperku, pietruszki i plasterkami cytryny

 

 

 

 

  Składniki


  • 1 kg oczyszczonego szczupaka
  • 3 l wody
  • 5 łyżek stoł. octu winnego
  • 1 cebula
  • 1 sztanga selera naciowego
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczka ziaren białego pieprzu
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soku z limetki
  • 2 łyżki stoł. posiekanej pietruszki
  • 1/2 cytryny ( bio)
  • kilka gałązek koperku i pietruszki

Znana recepta. Niestety trochę droga


Wartości odżywcze na osobę
  • 406 kcal/ 1695 kJ
  •   46 g białka
  •   23 g tłuszczu
  •     3 g węglowodanów
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 35- 40 min.


Przyrządzanie


Szczupaka wewątrz i zewnątrz dokładnie umyć.Zagotować  wodę z octem w dużym garnku. Cebulę obrać i poćwiartkować, seler umyć i pokroić w kawałki. Dodać z koperkiem, listkiem laurowym, ziarnami gorczycy, solą i ziarnami pieprzu do gotującej wody. Gotować pod przykryciem ok. 5 min. Szczupaka włożyć do wywaru i dusić na małym ogniu 35- 40 minut ( nie gotować). Masło roztopić w rondelku, wlać sok z limety, dodać posiekaną pietruszkę i wymieszać. Rybę położyć na podgrzanym półmisku, polać roztopionym
masłem, przystroić plasterkami cytryny i gałązkami koperku i pietruszki. Serwować z ziemniakami. Smacznego!






















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz