czwartek, 30 maja 2013

Śledzie z grilla

Zgrilowane w folii smakują super!


Dwa smażone śledzie nafaszerowane cebulą i jabłkami, na półmisku

Składniki


  • 8 oprawionych świeżych śledzi ( ok. 150 g )
  • 2 łyżki stoł. soku z cytryny
  • 2 cebule
  • 4 jabłka
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta białego mielonego pieprzu
  • 4 łyżki stoł. masła
  • masło do wysmarowania folii

Tanio. Łatwo

Wartości odżywcze na osobę
  • 885 kcal/ 3700 kJ
  •   51 g białka
  •   60 g tłuszczu
  •   24 g węglowodanów
Przygotowanie: 50 min.


Przyrządzanie


Śledzie opłukać, usunąć ości i osuszyć. 8 kawałków folii wysmarować masłem, położyć na każdym dwie ryby. Rozłożyć płaty brzuszne, skropić je sokiem z cytryny. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Jabłka umyć, poćwiartkować, usunąć pestki i pokroić w cienkie plastry. Pietruszkę opłukać i drobno posiekać. Śledzie przyprawić solą i pieprzem i na jednym płacie brzusznym położyć plasterki cebuli i jabłek, posypać posiekaną pietruszką. Dołożyć po
kilka kawałeczków masła i przykryć drugim płatem. Niejako " zamknąć". Położyć ryby wraz z folią  na rozgrzanym grillu. Piec z każdej strony ok. 15 min. Serwować z młodymi ziemniakami i świeżą sałatą 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz