Składniki
- 8 oprawionych świeżych śledzi ( ok. 150 g )
- 2 łyżki stoł. soku z cytryny
- 2 cebule
- 4 jabłka
- 1 pęczek pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta białego mielonego pieprzu
- 4 łyżki stoł. masła
- masło do wysmarowania folii
Tanio. Łatwo
Wartości odżywcze na osobę
- 885 kcal/ 3700 kJ
- 51 g białka
- 60 g tłuszczu
- 24 g węglowodanów
Przyrządzanie
Śledzie opłukać, usunąć ości i osuszyć. 8 kawałków folii wysmarować masłem, położyć na każdym dwie ryby. Rozłożyć płaty brzuszne, skropić je sokiem z cytryny. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Jabłka umyć, poćwiartkować, usunąć pestki i pokroić w cienkie plastry. Pietruszkę opłukać i drobno posiekać. Śledzie przyprawić solą i pieprzem i na jednym płacie brzusznym położyć plasterki cebuli i jabłek, posypać posiekaną pietruszką. Dołożyć po
kilka kawałeczków masła i przykryć drugim płatem. Niejako " zamknąć". Położyć ryby wraz z folią na rozgrzanym grillu. Piec z każdej strony ok. 15 min. Serwować z młodymi ziemniakami i świeżą sałatą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz